Lääne-Virumaa purjetaja on jäänud Kariibi merel kadunuks

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Lääne-Virumaa purjetaja Andreas Sipsakas on jäänud Jamaica lähedal kadunuks.
Lääne-Virumaa purjetaja Andreas Sipsakas on jäänud Jamaica lähedal kadunuks. Foto: Facebook

Kaks nädalat tagasi Jamaicast Colombiasse purjekaga teel olnud Rakvere mees Andreas Sipsakas on Seven Seas Cruising Associationi (SSCA) teatel seilates kaduma jäänud.

Andreas Sipsaka isa Urmas ütles, et tal ei ole teatele midagi lisada, sest andmeid pole. Isa rääkis, et tema ja Andrease ema on olnud pojaga kogu aeg interneti teel ühenduses, kuid ei soostunud viimase kontakti aega nimetama. Isa sõnutsi tekkis pojal purjetamiskirg Tallinnas õppides. "Käisid purjetamas sõpradega ja nii ta tuli," meenutas Urmas Sipsakas. Veelgi enam, isa sõnutsi kasvas sellest välja soovunelm. "Igaühel on omad unistused. Poeg on maailmarändur," lausus isa. 

Murest murtud vanem nentis, et ta ei tea, mis edasi saab. "Ei oska öelda, loodan, et asjad lahenevad. Peab lootma," ütles Urmas Sipsakas.

Seven Seas Cruising Association edastas sotsiaalmeedias abipalve Jamaica lähedal kaduma jäänud Rakvere purjetaja Andreas Sipsaka kohta, assotsiatsiooni info kohaselt oli mees teel Jamaicast Colombiasse. Teadaolevalt oli tema sihtkoht Panama.

Info järgi peatus Sipsaka alus Jamaica Nergili sadamas, kust ta lahkus 6. juunil, viis päeva hiljem – 11. juunil – saatis tema purjekas Salacia välja kaks mereõnnetuse asukoha määramise raadiopoi teavitust (EPIRB): esimene raadioteavitus tuli öösel kell 4.52 ning teine vähem kui tund hiljem, kell 5.40.

Kümnemeetrisel alusel oli pardal neljakohaline päästepaat ja purjekas oli varustatud ümber maailma seilamiseks. Postituses märgitakse, et 40-aastane Sipsakas oli terve.

Käsmu elanikust kogenud purjetaja Tiit Pruuli ütles, et on Kariibi merel purjetanud kahel korral. Tema sõnutsi on Kariibi meri oma paljude väikesaartega ja sobival aastaajal mõnusate tuultega tuhandete purjetajate Meka, kuhu kogunetakse ja kus seilatakse saarte vahel. "Nii nagu igal pool maailmas, on ka Kariibi meres oma navigatsioonilised ja klimaatilised iseärasused, mida tuleb teada," nentis Pruuli. Ta ütles, et maailmas on keerulisemaid ja lihtsamaid kohti, ning tunnistas, et on kogenud Kariibi meres ootamatult tekkinud tugevat tuult. "See on piirkond, mida tuleb tunda," märkis Pruuli. 

Assotsiatsioon edastas, et USA rannavalve alustas peale teadet otsimis- ja päästetöödega, kohale läks ka tanker CTG Magnesium, mis leidis umbes neli tundi pärast Andreas Sipsaka viimast signaali ühe mereõnnetuse asukoha määramise raadiopoi ja õliga määrdunud päästevesti. Rususid veepinnalt ei leitud, mistõttu arvatakse, et kokkupõrget mõne teise alusega polnud.

Välisministeeriumist vastati, et nad on teadlikud purjeka kadumisega seotud juhtumist. "Tulenevalt isikuandmete kaitse kohustusest ja konsulaarjuhtumite delikaatsusest ei saa välisministeerium kommenteerida konkreetseid juhtumeid," sõnas välisministeeriumi meedianõunik Liisa Toots. Võimalike spekulatsioonide kohta nentis Toots, et välisministeeriumile ei ole laekunud teavet, et tegemist võiks olla piraatidega või pantvangistamisega seotud juhtumiga.

Sotsiaalmeedias on öeldud, et Eesti politsei- ja piirivalveameti teatel ei olnud Andreas Sipsaka viimases asukohas torme, samuti sai PPA automaatse identifitseerimise süsteemi (AIS) signaali kaudu nimekirja lähedal olevatest alustest.

Sipsaka tuttavad ja sõbrad rääkisid, et reisisell on alati värvikalt jutustanud oma merereisidest. Ühe tuttava sõnutsi sai Sipsakas suhteliselt hiljuti omale uue aluse. "Ta on selline üksik hunt ja seilab ka üksipäini," lausus tuttav.

Teda iseloomustati kui lahedat ja hästi sõbralikku inimest, kes teistele halvasti ei ütle. Talle meeldib jooksmine, samuti on tal huvi pokkeri vastu.

Andreas Sipsakas on pärit Näpilt ja lõpetanud Rakvere gümnaasiumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles