Salla kandi kunstnikud teevad puujuurtest imesid

Margus Martin
, reporter
Copy
Piret Smagari heakskiidul õnnestus üks kruvi lasta puukujusse ka loo autoril. Et asi ei piirduks pelgalt kruviga, sai Emumäel kambakesi paika pandud ka rahvatantsijate pink.
Piret Smagari heakskiidul õnnestus üks kruvi lasta puukujusse ka loo autoril. Et asi ei piirduks pelgalt kruviga, sai Emumäel kambakesi paika pandud ka rahvatantsijate pink. Foto: Meelis Meilbaum

Sellest, mis annab ühele inimesele välja elutöö mõõtmed, ei pruugi teine üldse mingit numbrit teha. Seitsme aasta eest avatud Emumäe puukujude allee loojad vääriksid Väike-Maarja vallalt küll väiksemat sorti elutööpreemiat, kujusid taastavad autorid ise vist nii ei arva. Nemad mõtlevad ja tegutsevad suuremalt.

Aga mis seal ikka pikalt keerutada. Kunstnikud Hando Kuntro ja Piret Smagar on juba rohkem kui kuu aega vahelduva eduga ja naljatamisi öeldes ka talunikust naabrimehe armust taastanud Salla külas Kuntro majapidamise õuel puukujusid, mis on Emumäele saabujaid pikki aastaid esimesena vastu võtnud.

Nokitsemist vajavaid kujusid on kakskümmend. Tõele au andes on mõni neist ajahambast juba nii puretud, et sünnib tublide meistrite käe all päris uuesti. Kujutan kunstnikke ette ilmse mõnuga tegutsemas. Küllap on neil aega vahepeal villast visata, arutada nii küla peal kuuldu kui ka maailmas toimuva üle. Nende tööjärg ja puukujude kallal askeldamise võimalused sõltuvad paljudest asjaoludest. Kaasa arvatud talunikust naabrimehe traktorist, ilmast ning mitmest tarvilikust tegemisest. Arvestama peab ka ajakirjaniku palvega skulptuuride taastamist kaema tulla ja võimalusel kaasa lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles