Eile oli tulumaksu juurdemaksmise tähtaeg

Copy
Eilse seisuga oli tulumaksu juurdemakse tegemata veel 3600 inimesel.
Eilse seisuga oli tulumaksu juurdemakse tegemata veel 3600 inimesel. Foto: Sille Annuk

Eile oli tulumaksu tagastamise ja juurdemaksmise tähtaeg ning lõunase seisuga oli tulumaksu juurde vaja maksta veel 3600 inimesel. “Hetkeseisuga tuleb tulumaksu juurde maksta veel ligi 3600 inimesel summas ligikaudu 1,4 miljonit eurot,” ütles maksu- ja tolliameti (MTA) pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri BNS-ile.

Eelmise aasta kohta esitatud tuludeklaratsioonide alusel tuli MTA teatel 41 616 inimesel tulumaksu juurde maksta kokku 11,4 miljonit eurot. Tagastamisele kuulus 2018. aasta tuludeklaratsioonide põhjal 180 miljonit eurot tulumaksu, mis on pea poole rohkem kui aasta varem.

MTA teenuste osakonna teenusejuhi Hannes Udde sõnul suurenesid sel tulude deklareerimise perioodil nii juurdemaksmisele kui ka tagastamisele kuuluvad summad, kuna esimest aastat oli kasutusel uus maksuvaba tulu süsteem.

Inimestele, kes deklareerisid kasu vara võõrandamisest või välismaalt saadud tulu, ja füüsilisest isikust ettevõtjatele on tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg 1. oktoober. Siis tuleb 17 186 inimesel juurde tasuda 37,9 miljonit eurot.

Uus maksuseadus on loonud olukorra, kus teatud asjaolude kokkulangemisel tuleb tulumaksu juurde maksta ka inimestel, kes on saanud näiteks miinimumpalka, kuid on aasta jooksul vahetanud töökohta.

Näiteks kui eelmises töökohas oli sellisel töötajal palgapäev järgmise kuu esimesel töönädalal, kuid uues töökohas makstakse jooksva kuu palk ­välja sama kuu viimasel tööpäeval, näitab kassapõhine arvestus, et töötaja on saanud aasta jooksul 13 kuu palga, ja ühe kuu eest tuleb tasuda täiendav tulumaks.

“Kuna maksustamine on kassapõhine, kuuluvad inimese aastatulu arvestusse tõepoolest kõik maksustatavad tulud, mis on aasta jooksul laekunud, sõltumata sellest, millal need välja teeniti, sealhulgas hilinemisega makstud palk,” kommenteeris maksu- ja tolliameti kommunikatsioonijuht Rainer Laurits.

“Juurdemaksmisest on ­võimalik sellises olukorras h­oiduda, kui paluda uuel töö­andjal esimeselt palgalt ­maksuvaba tulu mitte arvestada või ­vähendada järgmistel kuudel maksuvaba tulu kasutamist.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles