Koorid toetasid laulupeokiriku taastamist

Inna Grünfeldt
Copy
Tudukontserdil Kadrina kirikus pani dirigent Silja Uhs koondkoori imeliselt kõlama.
Tudukontserdil Kadrina kirikus pani dirigent Silja Uhs koondkoori imeliselt kõlama. Foto: Inna Grünfeldt

Kadrina koorid koos sõpradega toetasid kaunikõlalise kirikukontserdiga Tartu Maarja kiriku – pühakoja, kus toimus esimese laulupeo peaproov – taastamist.

Ülesastumine, kus Kadrina Katariina kirikus ühendasid hääled Kadrina Segakoor, Oonurme Segakoor, Võhma Segakoor, Kadrina Kirikukoor ja lauljad Eesti Noorte Segakoorist, andis igaühele võimaluse olla kirikuehitaja – aidata annetusega kaasa teises maailmasõjas 1941. aastal hävinud Tartu Maarja kiriku taastamisele.

“Mu süda, ärka üles ja kiida loojat lauldes ...” tõusis võlvide alla vaimulik rahvaviis pea poolesaja altari ette kõndiva laulja esituses. Hingepuudutaval kontserdil kõlasid Silja Uhsi ja Keio Soomelti juhatusel Ülo Vinteri “Laul Põhjamaast”, Eino Tambergi “Isamaale”, Kadri Voorandi “Ära mind lahti lase” ja teised valitud palad laulupeo “Minu arm” repertuaarist.

Tartu Maarja kirik, mille võlvide all sai 1869. aastal alguse esimene üldlaulupidu, oli toona tähtsaks vaimuelu koondumispunktiks Tartus ja selle hävimine suur kaotus kogu eestlaste kultuurielule. Kirik loodeti ennistada aastaks 2019, ent lootus ei täitunud. Praegu, kui tähistame 150 aasta möödumist esimesest laulupeost, on esimene ehitus­etapp küll selja taga, ent kirik tervikuna endiselt ootel.

Et Maarja kiriku taastamist kiirendada, panid õla alla koorilauljad üle Eesti: seitsmes maakonnas kõlasid laulupeo tuleteekonna raames õhtused tudukontserdid, kus oli võimalus teha südame- ja taskukohane annetus.

Kadrina sai üheks kontserdipaigaks tänu Kadrina Segakoori dirigendile Silja Uhsile. Dirigent rääkis, et kui temaga võttis tudukontserdi asjus ühendust üks Eesti Noorte Segakoori laulja, pakkus ta esinemispaigana välja Kadrina kiriku ning kutsus Ida-Virust kaasa lööma Keio Soomelti oma lauljatega. “Ja laulupidu valis repertuaari,” lisas Keio Soomelt.

Kadrina tudukontserdiga kogunes kiriku taastamise fondi 273 eurot. “Oluline on ka emotsionaalne toetus – et teatakse ja hoolitakse,” märkis Keio Soomelt.

Tudukontsert toimus ka Kuressaare Laurentiuse kirikus, Kehtna Peetri kirikus, Paistu Maarja kirikus, Põlva Maarja kirikus ja Türi Püha Martini kirikus.

Maarja kiriku taastamist toetavad tänavune Tartu laulupidu ning laulu- ja tantsupidu “Minu arm”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles