Eesti rahva muuseum ootab kihelkonnapilte

Andres Pulver
Copy
Kihnu neiu naudib teed. ERM-i kodumaa päevapiltide võistlusel 2013. aastal peapreemia pälvinud foto.
Kihnu neiu naudib teed. ERM-i kodumaa päevapiltide võistlusel 2013. aastal peapreemia pälvinud foto. Foto: Silvia Soidel

Kümne aasta jooksul on eesti rahva muuseumi (ERM), maanteeameti, EV 100 programmi ja kultuurkapitali koostöös Eesti põhi-, tugi- ja kõrvalteedele paigutatud 1230 pruuni kihelkonnasilti, mis märgivad 107 Eesti kihelkonda. Esimesed tähised avas ERM-i 100. sünnipäeval, 14. aprillil 2009 president Toomas Hendrik Ilves Tartu–Räpina–Võru maanteel Luunja sillal Tartu-Maarja ja Võnnu kihelkonna piiril.

Kihelkonnasiltide paigaldamine jõudis lõpule tänavu enne jaanipäeva Tartumaal, kus pandi paika viimane pruun silt. Selle sündmuse tähistamiseks kuulutas ERM välja fotokonkursi “Minu kihelkond”.

Kihelkonnapiirid aitavad meil teadvustada endisaegset haldusjaotust (sh kirikukihelkondi), mõista rahvakultuuri (keelemurded, rahvaluule, rahvariided, paikkondlikud eripärad) ning tugevdada paikkondlikku identiteeti. Kihelkonnapiiride tähistamine on suurendanud huvi kohaliku kultuuripärandi vastu ning andnud tõuke mitmesugustele kihelkondlikele üritustele ja ettevõtmistele.

Konkursile on oodatud fotod aastatest 2018–2020, mis kujutavad kihelkonnaelu nüüdisajal nii pidu- kui ka argipäeval, nii suvel kui ka talvel, kajastades kihelkonna iseärasusi. Fotosid saab konkursile esitada kuni 1. märtsini 2020 ERM-i pildisaatjate veebikeskkonnas Pildiait.

Fotod peavad olema kirjeldatud, sealhulgas peab olema pildistamise kohana nimetatud ka kihelkond. Fotode üleslaadimisel tuleb kindlasti lisada oma kontaktandmed (e-posti ja tavaaadressi, perenime ning lisainfot foto juures avalikult ei kuvata).

Viieliikmeline žürii valib konkursile laekunud fotodest välja parimad, millest koostatakse näitus. Võitjad kuulutatakse välja 14. aprillil 2020 ERM-i 111. sünnipäeval. Konkursi peapreemia on 1000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles