Maanteeamet esitab liiklejatele väljakutseid

Andres Pulver
Copy
Piirkiiruse märki ei tohi eirata.
Piirkiiruse märki ei tohi eirata. Foto: Margus Ansu

Maanteeamet alustab 12. juulil väljakutsenädalaga, mille jooksul kutsutakse liiklejaid ennast teadlikus liikluskäitumises proovile panema.

"Väljakutsete vastuvõtmine ehk enda proovilepanek milleski ootamatus on väga populaarseks saanud. Maanteeamet esitab nüüd väljakutse kõigile, kes soovivad liikluses teadlikumalt käituda. Alustuseks kutsume liiklejaid olema oma sõpradele" kaine rool", aga juba laupäeval, 13. juulil kutsume üles lähedase sõiduvahendit kontrollima," rääkis maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Gerli Grünberg.

12. juuli – "Olen täna sõbrale kaine rool". Lähedaste võimuses on alkoholi tarvitanud inimest takistada sõidukirooli istumast või takistada sõidukijuhti üldse alkoholi tarvitamast.

13. juuli – "Teen täna enda ja sõbra liiklemisvahendi korda". Kõik, mis liigub, vajab hooldamist. Maanteeamet soovitab vaadata üle, kas auto õlitase on normis või kas rattakett on õlitatud, ning võiks uurida ka näiteks vanaemalt või naabritädilt, kuidas on lood nende jalgratastega. 

14. juuli – "Valin täna peatoe õige kõrguse". Autoõnnetuse korral on peatoe ebaõige seadistuse tõttu väga suur risk saada surmavaid vigastusi või seljaajutrauma. Ja kui juba peatuge kontrollitakse, võiks vaadata, kas turvavööl ei ole keerde sees ja kas pingutusmehhanism toimib. 

15. juuli – "Täna liiklen teisiti". Kui liigud tavaliselt autoga, siis miks mitte teha seda sel päeval jalgsi, kui ühissõidukiga, siis miks mitte teha seda jalgrattaga. Maanteeamet soovitab leida endale sobivaim viis, kuidas teisiti liigelda. 

16. juuli – "Järgin täna piikiirust". Liiklus ei ole koht, kus püüda aega võita. Piirkiiruse eiramine ei mõjuta ainult ühte ohukomponenti, vaid mõjub doominoefektina rohkematele teguritele.

17. juuli – "Täna ei näpi liigeldes telefoni". Rööprähklemine liiklusesse ei sobi ning sel päeval võiksid liiklejad katsetada, kuidas on veeta üks päev autoroolis kõrvaliste tegevusteta.

18. juuli – "Täna peatun, vaatan, veendun ja tänan". Liikluses on jagatud vastutus – ka jalakäijal on oluline enne teeületust peatuda, vaadata mõlemale poole ja veenduda teeületuse ohutuses. Ning kui sõidukijuht laseb sind üle tee, siis ole hea ja täna teda.

Väljakutsenädal vältab 12.–18. juulini ja liituda on võimalik maanteeameti Facebooki lehel. Tegu on esmakordse üritusesarjaga, mille raames loositakse välja kolm 50-eurost Neste kinkekaarti, kolm 50-eurost rattapoe kinkekaarti ning kolm enda nähtavaks tegemise komplekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles