Kahju: noored kergejõustiklased vaatavad EM-i finaali kõrvalt

Margus Martin
, reporter
Copy
Teivashüppaja Marleen Mülla säilitas EM-il positiivse meele, sest igast tagasilöögist on võimalik õppida ning siis veel paremaks ning tugevamaks saada.
Teivashüppaja Marleen Mülla säilitas EM-il positiivse meele, sest igast tagasilöögist on võimalik õppida ning siis veel paremaks ning tugevamaks saada. Foto: Eesti Kergejõustikuliit

Rootsis Borases sellel nädalalõpul peetavatel kuni 20-aastaste Euroopa meistrivõistlustel kergejõustikus olid eile ja täna võistlustules kaks Eesti koondisse kuuluvat Rakvere ViKe atleeti.

Reedel toimunud neidude teivashüppe kvalifikatsioonis jäi Marleen Müllal õige napilt puudu, et lunastada koht lõppvõistlusel 16 tugevama hulgas. Tulemus kolm meetrit ja 90 sentimeetrit jättis rakverlanna teisena finaali ukse taha ning andis talle kokkuvõttes 18. koha.

"Napilt, aga oli asjaolusid, mis ei tulnud väga kasuks," lausus 18-aastane Mülla. Tema sõnul muutis võistlemise pisut keerukamaks alateadvusse jäänud mälestus kahest viimasest jõuproovist, kus ta maadles tulutult algkõrgusega.

Seekord alistus algkõrguseks valitud 3.50 esimesel, seejärel 3.70 teisel ja 3.90 kolmandal katsel. Kolm üritust isiklikku rekordit tähistaval kõrgusel 4.05 paraku luhtusid. "Kolme meetri ja 90 sentimeetri peal jäi teivas juba veidi nõrgaks, mis oli natukene üllatav, kuna kahel eelneval võistlusel ei saanud ma teivast liikumagi," rääkis Marleen Mülla. "Nelja meetri ja viie sentimeetri peal oli teivas täitsa nõrk ja proovisime viimasel katsel täiesti uut teivast, mida ma pole veel kordagi kätte võtnud. Ütleme nii, et kui selle teiba kasutusse saab võtta, siis on hästi. Eks näis, mis siis edasi saab."

Ülekaalukalt parimat tulemust näitas teivashüppe kvalifikatsioonis Euroopa Kergejõustikuliidu lipu all võistlev venelanna Aksana Gataullina, kes sooritas üheainsa katse, alistades mängleva kergusega neli meetrit ja 15 sentimeetrit. 19-aastase Gataullina isiklik rekord on eelmisest aastast nii võimas kui neli meetrit ja 55 sentimeetrit. Teivashüppe finaal toimub pühapäeval.

Laupäeva hommikul kavas olnud neidude kaugushüppe kvalifikatsioonivõistlusel tegi EM-i debüüdi Lishanna Ilves. Koerust pärit neiu parimaks tulemuseks jäi avakatsel hüpatud viis meetrit ja 91 sentimeetrit. Teise katse astus 19-aastane vikelane üle ning luhta läks otsustav kolmaski, mis kandus alla nelja meetri kaugusele.

Kokkuvõttes leppis ta 18. kohaga. Viimane finaalikoht võeti tulemusega kuus meetrit ja kümme sentimeetrit. Kvalifikatsiooni normi (6.35) täitsid üldse kaks sportlast, ülejäänud kümme pääsesid pühapäevasele lõppvõistlusele eelvõistluse pingerea põhjal.

Lishanna Ilves, kes on tänavu lubatust veidi tugevama tuulega hüpanud 6.24 ja alistanud kuus meetrit ka normipärastes tingimustes, lausus, et tal oli keeruline ennast jõuprooviks nii-öelda õigele lainele viia. "Närvi väga sees ei olnudki, aga raske oli üles kütta millegipärast. Võistlus läks metsa. Ei saa rahule jääda," rääkis ta.

Kolmanda Rakvere kergejõustikuklubi ViKe sportlasena EM-il võistlev Robin Sapar tuleb Eesti 4 x 100 meetri teatejooksu meeskonnas areenile pühapäeva pärastlõunal. Kokku on kavas kolm eeljooksu, millest Eesti stardib esimeses koos Rootsi, Saksamaa, Soome ning Suurbritanniaga. Finaali saavad iga eeljooksu kaks esimest, lisaks kaks kiireimat riiki aegade põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles