Unustatud mõisate mäng läheb taas käima

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Jäneda mõis.
Jäneda mõis. Foto: Meelis Meilbaum

Täna ja homme saab taas osa võtta külastusmängust “Unustatud mõisad”. Lääne-Virumaa mõisatest löövad kaasa Kiltsi, Lasila ja Jäneda mõis.

Maal asuvate kultuurimälestiste seas teatakse palju esinduslikke mõisaid. Ligi 2000 omaaegsest mõisakompleksist on Eestis säilinud umbes veerand. Teame ka, et väärikate, kaunilt restaureeritud mõisate kõrval on kümneid haledas seisus häärbereid. Kuid kas oleme tähele pannud, et niisuguseid jääb aasta-aastalt aina vähemaks?

Paljud mõisad on leidnud endale uued, tegusad omanikud, kes ootavad nii omasid kui ka külalisi oma mõisat uudistama, nautima kontserte ja näituseid, õdusasse mõisakohvikusse ning hotelli.

Mõisa pidamine ei ole lihtne, see vajab raha, aega ja pühendumist. Mõisate säilitamisel ja hoidmisel on vaeva näinud nii riigiametid kui ka omavalitsused. Aga ka paljud eraomanikud on panustanud oma aega, raha ja energiat mõisate hiilguse taastamiseks.

Ühiskonna proovikivi on taastada mõisa roll kohaliku majanduse ja kultuurielu keskusena vastukaaluks linnastumisele ja maapiirkondade tühjenemisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles