Küttepuidu hind juunis veidi langes

BNS
Copy
Küttepuude hind langes õige pisut.
Küttepuude hind langes õige pisut. Foto: Elmo Riig

Juunis maksis tihumeeter küttepuitu 31,37 eurot, mis tähendab aastavõrdluses 0,1-protsendilist hinnalangust, tänavuse aasta algusest on hind odavnenud aga 2,3 protsenti.

Esimese kvartaliga võrreldes langes küttepuidu hind teise kvartali lõpuks 1,6 protsendi võrra. 32 euro tasemest on hind nüüd allpool püsinud viimased neli kuud, selgus erametsakeskuse teise kvartali hinnastatistikast.

Samas on riigimetsast müüdava küttepuidu hind viimase kolme kuuga pisut ehk 0,3 protsenti kasvanud. Aastataguse ajaga võrreldes on hind aga kerkinud koguni 22 protsenti.

Nimelt riigimetsa majandamise keskuse eratarbijale mõeldud koju toodava küttepuidu hind muutus 1. märtsi seisuga. Kuni 10 tihumeetri küttepuidu tarnimisel kasvas hind ligi kaheksa protsenti, 24-tihumeetrise koorma tarnimisel aga 10-11 protsenti sõltuvalt sellest, kas on tegemist okaspuu- või lehtpuupuiduga.

"2019. aasta esimest poolaastat võib nimetada langevate puiduhindadega ajaks. Ainult kolme sortimendi – lepa- ja haavapalgi ning küttepuidu – hind on kas püsinud eelmise aasta tasemel või pisut kallinenud. Kõikide teiste sortimentide hinnad on rohkemal või vähemal määral kukkunud. Eriti tugevalt on hind vähenenud okaspuu paberipuidul," kirjutas metsandusekspert Heiki Hepner ülevaates.

"Valitsuse nõusolek majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ette valmistada eelnõu, mis lubaks tulevikus asendada põlevkivi Narva elektrijaamade kateldes osaliselt biomassiga, toetab küttepuidu hinna püsimist ning sobib kliimapoliitika mustrisse. Kas plaan ka teoks saab, näitab lähitulevik. Igal juhul on optimaalsel küttepuidu hinnal tänases situatsioonis oluline roll, ja seda mitte ainult metsaomanikule, vaid ka jämesortimente tarbivatele ettevõtetele," lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles