Rakvere Bauhofi kauplusest leiti taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletik

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Rakvere Bauhofi kauplusest leiti taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletik. Foto on illustratiivne.
Rakvere Bauhofi kauplusest leiti taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletik. Foto on illustratiivne. Foto: Erik Prozes / Postimees

Põllumajandusamet tuvastas Plantex AS-i toodetud selle aasta õunapuu sordil "Tiina" ja turustataval pirnipuu  sordil "Pepi" ohtliku taimekahjustajat viljapuu-bakterpõletikku. Leid pärineb Rakvere Bauhofi kauplusest. Praegu toimub kahjustaja päritolu ja võimaliku leviku väljaselgitamine ning tõrjemeetmete rakendamine, saastunud ja saastumises kahtlustatavad taimed kuuluvad hävitamisele.  

Kõigil, kes on käesoleval aastal ostnud aktsiaseltsi Plantex turustatud eespool nimetatud õuna- ja pirnipuusortide istikuid ning märganud nendel haiguse tunnuseid, palume võtta ühendust Plantexiga ja seejärel on võimalik tagastada haigustunnustega istikud lähimasse Juhani puukooli istikuärisse.

Plantexi taimede edasimüüjad on lisaks Juhani puukooli istikuäridele Bauhofi, K-Rauta ja Decora kauplused.

Viljapuu-bakterpõletik on roosõieliste puude ja põõsaste bakterhaigus, mille peamisteks peremeestaimedeks on õuna-, pirni-, viir- ja tuhkpuu, ebaküdoonia, pihlakas, toompihlakas, astelpihlakas, küdoonia, tuliastel, Davidi fotiinia ja villpööris. Haiguskahjustus sarnaneb põletuskahjustusega, taimede lehed, õied ja viljad muutuvad pruuniks või mustaks, kuid ei varise. Iseloomulik on ka bakterlima eritumine haigestunud taimeosadest, eriti niiske ilmaga, samuti haigestunud võrsetipu põlvjalt allapoole paindumine.

Tegemist on bakterhaiguse teistkordse leiuga Eestis. 2012. aastal tuvastati haigus esimest korda, tänu tõrjemeetmete rakendamisele õnnestus Eestis haiguskolded likvideerida ja säilis viljapuu-bakterpõletiku suhtes kaitstav piirkond. See on Euroopa Komisjoni otsusega määratud piirkond, kus ohtlik taimekahjustaja ei ole kohastunud ega esine, kuid kus on oht haiguse levimiseks soodsate ökoloogiliste tingimuste või teatud põllu- ja metsakultuuride tõttu. Sarnane staatus on ka meie naaberriikidel Soomel, Lätil ja osaliselt Leedul, mujal Euroopas on haigus laialt levinud.

Maaeluministeerium tagab viljapuu-bakterpõletiku tõrjeabinõude rakendamise toetuse maksmise vastavalt kehtestatud korrale. Toetus võimaldab hüvitada tekkinud kulud isikule, kes on nõuetekohaselt rakendanud kohustuslikke tõrjemeetmeid ohtliku taimekahjustaja hävitamiseks.

Viljapuu-bakterpõletiku kohta saab rohkem infot SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles