Prantsuse sõdurid said missioonimedalid

Toomas Herm
Copy
Prantsuse sõdurid said Tapal missioonimedalid.
Prantsuse sõdurid said Tapal missioonimedalid. Foto: Kaitsevägi

Täna kaitseväe Tapa linnakus peetud rivistusel said NATO lahingugrupis teenivad Prantsuse sõdurid kätte missioonimedalid.

Prantsuse kontingendi ülema kolonel Damien de Besombes'i sõnul on prantslastel nii eestlaste kui ka brittidega, mida jagada, sest koos teenitakse ka Prantsusmaa juhitaval operatsioonil Malis.

"Prantsuse üksus on väga hästi Eesti 1. jalaväebrigaadi kuluvasse brittide juhitud NATO lahingugruppi integreeritud. Meie üksus moodustab umbes 25 protsenti pataljoni võimekusest ja meie ülesandeks on tegutseda Eestis heidutava jõuna," rääkis kolonel de Besombes, kelle sõnul on teenistus Eestis andnud unikaalse võimaluse üksteist tundma õppida ning koostoimimisvõimet harjutada.

Kaitseministeeriumi asekantsler Erki Kodar tänas tseremoonial Prantsuse sõdureid nende teenistuse ja liitlaste kaitsevõimesse panustamise eest. "Koos Briti, Belgia ja Taani sõpradega olete näidanud oma pühendumust ja teie teenistus Tapal on märgiks liitlassuhete tegelikust tähendusest," ütles Kodar Tapal peetud kõnes.

Prantsusmaa panustab sel aastal Tapal teenivasse NATO lahingugruppi ligi 300 kaitseväelasest koosneva allüksusega, millest suurema osa moodustavad praegu Prantsuse võõrleegioni sõdurid ja mille relvastusse kuuluvad tankid Leclerc, jalaväe lahingumasinad VBCI ning soomukid VAB.

Briti, Prantsuse ja Taani sõduritest koosnev ligi 1200-liikmeline NATO lahingugrupp alustas Tapal teenistust 2017. aastal ning kuulub 1. jalaväebrigaadi koosseisu. Lisaks panustab liitlaste kohalolekusse ühe teenistujaga Island.

Prantsuse allüksuse vahetavad järgmisel aastal välja Taani sõdurid. Eesti kaitseväelased on prantslastega varasem koos teeninud Euroopa Liidu missioonil Kesk-Aafrika vabariigis ja piraatlusvastasel operatsioonil Atalanta. Praegu teenivad Eesti ja Prantsuse sõdurid koos Prantsusmaa juhitaval mässutõrjeoperatsioonil Barkhane Malis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles