Vallad peavad lapsi jõulude eel meeles

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsused panevad laste jaoks kokku kommikotid, aidates jõuluvanal kingikotti täita.
Omavalitsused panevad laste jaoks kokku kommikotid, aidates jõuluvanal kingikotti täita. Foto: Arvet Mägi

Enamik Lääne-Virumaa omavalitsusi aitab ­jõuluvanal laste kingikotti täita, meeles peetakse ka eakaid inimesi ja suurperesid.

Rägavere vallavanem Mati Ulm ütles, et kommipaki saavad kõik lapsed, kes õpivad Põlula koolis või käivad Ulvi lasteaias, olenemata sellest, millises omavalitsuses nad elavad. “Laps on laps ning kui ühed saaksid paki, teised mitte, oleks see viimaste suhtes ebaõiglane,” sõnas Ulm.

Lisaks üllatatakse magusaga kõiki lapsi, kelle elukoht rahvastikuregistri järgi on Rägavere vald. Pühapäeval peeti koos taidluskollektiividega jõulupidu, kuhu olid oodatud nii kodused mudilased kui noored, kes õpivad koolides väljaspool valda.

Rakvere vallavanem Aivar Aruja rääkis, et jõuluvana annab paki kommide, piparkookide ja muu taolisega Lasila põhikooli ja Veltsi lasteaed-algkooli lastele. Kodused lapsed saavad minna jõulupidudele, samuti jagatakse pakke nii kodustele kui valla registris olevatele ja mujal koolis õppivatele lastele ka kohalikes päeva- ja külakeskustes. Lisaks maksab Rakvere vald suurperedele, kus on neli või enam last, iga lapse pealt 32 eurot jõulutoetust.

Väike-Maarja valla kodustele mudilastele korraldati jõulupidu Väike-Maarja rahvamajas ning sarnane on tulekul Simuna rahvamajas sealse piirkonna lastele, ühine pidu kogu valla suurtele peredele toimus kolmapäeval Väike-Maarjas. “Kodustele lastele anti üle kommikott ning suured pered saavad lisaks suurele kommikotile ka 25eurose kinkekaardi,” ütles Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla. Kommipaki saavad ka kõik valla lasteaedade mudilased ja kooliõpilased 1.-12. klassini, olenemata sellest, kus nad elavad.

“Jõulupakid tehakse koolide ja lasteaedade kaudu kõigile seal õppivatele ja käivatele lastele. Nende laste puhul, kes õpivad mujal, oleneb kommipaki saamine sealsest omavalitsusest,” rääkis Vihula valla sotsiaalnõunik Eha Veem. Vallas on koduseid lapsi vähe, nemad saavad tulla kas koolide või lasteaia jõulupeole. Lisaks toetab Vihula vald suuri peresid – alates kolmelapselistest – 20 euroga iga lapse kohta.

Jõulupaki saavad kõik valla koolides õppijad ja lasteaedades käijad ka Kadrina, Tamsalu, Viru-Nigula, Sõmeru, Rakke ja Vinni vallas. Igal pool korraldatakse peod või on muul viisil organiseeritud pakkide jagamine kodustele mudilastele.

Laekvere vallas saavad kommipaki kõik lapsed kuni 9. klassini, kes õpivad valla koolides. Eelkooliealiste puhul peetakse meeles igaüht, olenemata sellest, kas nad on kodused lapsed, käivad lasteaias oma vallas või mujal. Koduseid lapsi ootab jõuluvana neljapäeval Laekvere rahvamajas.

Laekvere vallavalitsuse sotsiaalkonsultant Marju Baikov ütles, et jõulude eel külastab ta koos hea eraisikust sponsoriga kümmet vähekindlustatud peret. Neile viiakse puuvilja, moosi ja muud taolist.

Haljala vald teeb jõulupakid lastele sünnist kuni neljanda klassini. Rakvere linnas ja Tapa vallas omavalitsus organiseeritult jõulupakke ei tee, see on jäetud lasteaedade ja koolide otsustada. Nii Rakvere linna sotsiaalosakonna juhataja Lea Kivipõld kui Tapa vallavanem Alari Kirt ütlesid, et asutustes on pakkide tegemine ikkagi tavaks.

Kunda linnapea Allar Aron sõnas, et Kunda linn peab jõulude eel magusapakkidega meeles suurperede (vähemalt kolm last) kuni 14aastasi lapsi, samuti tehakse kingitused linna eeskoste all olevatele, laste- ja asenduskodudes elavatele ja perekonnas hooldamisel olevatele lastele.

Lisaks lastele peavad omavalitsused meeles ka eakaid inimesi. Rakvere vallas makstakse eakatele alates 70. eluaastast ja Vihula vallas alates 80. eluaastast 20 euro suurust jõulutoetust.

Näiteks Rakke, Väike-Maarja, Laekvere ja Haljala vallas, on toimunud või toimumas jõulupeod valla kulul ja rahvamajade kaasabil, kus vanematele elanikele pakutakse nii kehakinnitust kui kultuuriprogrammi. Sõmeru vald peab jõulude puhul kingiga meeles oma valla 80aastaseid ja vanemaid elanikke.

Rakvere linnas on traditsiooniks korraldada jõululõuna 80aastastele ja vanematele inimestele, samuti peetakse meeles hoolekandeasutuste elanikke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles