Muinastulede ööl sünnivad ideed uueks laulupeoks

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Muinastuled Kunda rannas.
Muinastuled Kunda rannas. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Traditsioonilised muinastulede öö mereäärsed lõkked süüdatakse tänavu 31. augusti päikeseloojangul, et üheskoos meenutada möödunud suve ja koguda säravaid ideid uueks laulu- ja tantsupeoks, kirjutas ajaleht Meie Maa.

Laulu- ja tantsupeo ühe korraldaja Sten Weidebaumi sõnul on muinastulede öö muutunud rannarahva hulgas tõenäoliselt sama loomulikuks ja oodatud osaks aastast nagu jaanipäev.

"Eestlased armastavad tuld ja küllap on nii mõnigi särav idee alguse saanud just lõkke juures toimunud vestlustest," sõnas Weidebaum.

Ta lisas: "Laulu ja tantsu juubeliaastal kutsume kõiki üles süütama muinastulede ööl lõkked ka sisemaal, et meenutada suvist suurt pidu. Ei oleks mingi ime, kui just mõne sellise muinastule ääres räägitud lugudest ja möödunud suve meenutustest saab alguse järgmise laulu- ja tantsupeo idee."

Eesti laulu ja tantsu juubeliaastal kutsutakse kõiki üles 31. augustil süütama suvelõpulõkked lisaks mererannale tule tulemise teekonnal.

Muinastulede öö eestvedaja Mairold Vaik tähendas, et tänavu kuvatakse muinastulede öö veebikaardile ka tule tulemise teekond, mida mööda laulupeotuli läbi Eesti rändas. "Seepärast oleks tore, kui sisemaal tehakse oma lõkkekohad selle tee lähedusse, mis nii mitmeski kohas viis laulupeotule ka mere äärde," lausus Vaik.

Oma privaatsest lõkkekohast või avalikust lõkkeüritusest saab juba praegu teada anda SIIN.

Muinastulede ööl süüdatakse lõkked, meenutamaks ajaloolisi mereäärseid märgutulesid ehk iilastulesid. Praegu on rannalõkete süütamise suvelõpuüritusest saanud üldrahvalik traditsioon, millega edastatakse eelkõige positiivseid mõtteid ja sõnumeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles