Green Christmas müristas detsembriöö palavaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Meilbaum

Laupäeval 14. tulemisega maha saanud rokifestival Green Christmas tõi Rakverre kokku nii karvaseid kui sulelisi, meloodilisema ja käredama sound’i austajaid, kuid kõigi ühiseks sooviks oli nautida head muusikat ja mõnusat seltskonda.

Varajastest õhtutundidest hilise ööni kestnud üritust väisas kokku 500 külastajat. Viimaseid nädalaid kiratsenud piletimüük sai festivali pressiesindaja Gunnar Viese sõnul hoo sisse vahetult enne üritust ning kõik eelmüügist saada olevad pääsmed müüdi ka väl­ja. Kohapeal pileteid enam ei müüdud. Nii võisid pääsmega varustatud muusikahuvilised Rakvere teatrimaja trepil ja uste ees kohata neid, kes õigel ajal seda lunastanud ei olnud ning seetõttu muusikaelamusest ilma jäid.
Gunnar Viese piletite läbimüüki suureks üllatuseks ei pea. “Võrreldes rahva arvuga kunagi spordihallis, oli inimesi kordades vähem, aga kui me hakkasime seda üritust planeerima, siis meil oli selline nägemus küll, et võiksime need 500 piletit ära müüa,” tõdes ta.


Seekordne rokiüritus toimus kolmel laval: Rakvere rahvamajas, teatri väikeses saalis ning teatri kohvikus. Asjaolu, et aeg-ajalt tuli minna läbi külma ja niiske uduvihmase detsembriöö kõrvalmajja, tekitas osas külastajates pahameelt, teised aga leidsid, et pärast lava ees higistamist oligi mõnus natukeseks õue minna.
Kauaaegse festivalikülastaja Taneli arvates võinuks lisaks Eesti bändidele olla mõni esineja ka välismaiste artistide seast. Kuid ürituse korraldajate sõnul oligi taassünni läbi teinud Green Christmasi üks eesmärke olla võimalikult autentne, pakkudes esinemisvõimalust kodumaistele bändidele ning toimudes Rakvere teatrimäel, seal, kust festival ka alguse sai.
Viese sõnul festivali koha valik ennast õigustas – kolm lava sisuliselt ühe hoovi peal – ja esinejate spekter oli suhteliselt lai. “Ei olnud kogu aeg sel­line andmine, nagu Horricane algu­ses oli, vaid suhteliselt seinast seina muusika oli esindatud,” märkis ta.


Kui raskema muusika austajad või­sid nautida death metal’iga löönud Horricane’i või hardcore metal’i punti Betaearth, siis õrnahingelisemad said lasta end kanda Eesti oma indie rock’i bändist Ewert And The Two Dragons. Kuigi draakonite lüüriline esitus pälvis mõne ehk liialt vägijooke manustanud rokimehe pahameele, kujunes indie-poiste esinemine siiski õhtu tipphetkeks, mida olid tulnud nautima ka need, kes ülejäänud muusikavalikust suuremat ei pidanud.


Küsimusele, kas Green Christmas jätkab edaspidi ainult eesti muusika festivalina, Viese vastata ei osanud. “See kõik sõltub artistist ja hinnatasemest. Võib-olla see ongi mingi nišš, et jätkata Eesti bändidega. Ma ei välista välisartiste, aga peab olema väga hea hind, et neid siia tuua,” rääkis Viese.


Üritust korraldanud Märt ja Andres Trumanit võis festivaliõhtul siin-seal põgusalt silmata, mõlemal raadiosaatja kõrva küljes. Ajanappuse tõttu polnud noormeestel mahti pikemaks jutuajamiseks peatuda, kuid nendelt saadud lühikese ülevaate põhjal läks üritus plaanipäraselt, esinejad jäid rahule nii publiku kui ka korraldusega. Esmaspäevaks olid mõlemad Trumanid juba õpingute ja teiste igapäevategemiste juurde naasnud.


Festivalil leidus neidki, kes olid kohale tulnud puhtalt seltskonna ning melu nimel ja korraldajate pakutavast bändide valikust suuremat ei hoolinud.
Mõni piduline veetis terve õhtu teatri kohvikus, maitstes kangemat ja vesteldes sõpradega. “Siin näeb inimesi, tuttavaid, keda sai viimati nähtud eelmise griini ajal,” sõnas üks nime mitte avaldada soovinud festivalikülastaja. “Griin ongi oluline oma olemuselt, võimalus tulla kokku heade inimestega ja ühiselt aega veeta. See, millised on esinejad, on ainult boonuseks, see ei ole esmane,” rääkis teine.


Festivali lõppedes said peomeeleolus muusikasõbrad pidu jätkata Rakvere rokipubis Kära Kants, mis Green Christmasi puhul oli avatud tavapärasest tund aega kauem. Seal lõbustas rahvast videodiskor Taat.
Järgmise Green Christmasi toimumine sõltub Viese sõnul Rakvere linna toetusest, ilma milleta ei ole võimalik ots otsaga kokku tulla.
Külastajate puudust festivalil karta ei ole, seda tõestas ka äsja lõppenud üritus, mis väiksemad mõõtmed võtnuna rahvast siiski hulga kohale tõi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles