Loomakaitsjad kurdavad: suve lõpul kiputakse lemmikloomi hülgama

BNS
Copy
Kutsikas.
Kutsikas. Foto: Viljandi loomade varjupaik

Sellel suvel on Eesti Loomakaitse Selts puutunud kokku mitme juhtumiga, kus loomaomanikud soovivad lemmikust loobuda, hülgamiste arv suureneb veelgi, kui inimesed pöörduvad oma suvekodust tagasi linna.

Eesti Loomakaitse Selts tuletab meelde, et lemmiklooma võtuga kaasneb vastutus looma heaolu eest, ja kutsub inimesi üles märkama hüljatud lemmiklooma.  

Loomulikult on inimestel eri põhjused, miks nad oma loomast loobuvad. Mõned neist on kindlasti ka ettenägematud ja ei ole paremat lahendust kui lemmiku ära andmine, tõdevad loomakaitsjad. Kuid tavalised on juhtumid, et loomaomanikud ei saa oma lemmikloomaga enam hakkama või toimuvad elumuutused. Loomakaitsjad puutuvad palju kokku ka juhtumitega, kus loom jäetakse üksi elama suvilasse või lahkunud sugulase koju. Arvatakse, et neljajalgsel ei ole vaja muud kui varjualust ja paar korda nädalas süüa.  

"Kahjuks leidub endiselt palju inimesi, kes võtavad looma pigem emotsiooni ajel kui läbimõeldud otsuse järel. Mis tähendab, et ei mõelda, kas on aega loomaga tegeleda, teda koolitada ja sotsialiseerida, kas jätkub vahendeid pakkuda loomale kvaliteetset toitu ja vajalikku arstiabi," kõneles ELS-i otsese abistamise juht Margit Midro ning jätkas, et samuti ei mõelda, kas ollakse valmis elumuutuste korral arvestama ka oma loomaga. "Seda kõike läbi mõtlemata juhtubki, et esimeste takistuste tekkimisel antakse lemmik ära või lausa hüljatakse. Harvad ei ole ka juhtumid, kus loom jäetakse üksi aianurka, ilma hoolest ja tähelepanust," lisas ta.

Hüljatud ja hulkuvad loomad on endiselt suureks peavaluks kohalikele omavalitsustele ja loomadega tegelevatele mittetulundusühingutele.

Eesti Loomakaitse Selts kutsub üles läbi mõtlema looma võttu ja lemmiklooma võttes olema valmis tema eest vastutama igas olukorras. Lisaks tuletab selts meelde, et lemmiklooma, sealhulgas ka kassi koht ei ole tänaval ega metsas, ja palub teatada seesugusesse olukorda sattunud loomadest Eesti Loomakaitse Seltsile või kohalikku varjupaika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles