Kadrina oreli restaureerimine jõudis lõpusirgele

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Kadrina kiriku üle 130aastase oreli tehnilise restaureerimise tööd valmivad aasta lõpuks, täiesti korda saab muusikariist järgmise aasta suveks.

Lätis asuv Ugale oreliehitustöökoda ja selle meister Janis Kalninš alustasid töödega 2007. aastal. Lõunanaabrite ettevõtja valiti seepärast, et oreli kunagine ehitaja Carl Alexander Herrmann pärines Liepājas tegutsenud oreliehitaja perekonnast ning töötas ka ise peamiselt Lätis. Seega on Lätis Herrmannide pille üsna mitu ning Ugale oreliehitajatel just nende pillide eripäraga rohkelt kogemusi.

Restaureerimisprojekti tarvis kogus raha Kadrina Kiriku Oreli Sihtasutus. Seitsme aasta jooksul on annetanud eraisikud, kontserdikülastajad ja sponsorid. Saadud summa annab võimaluse taotleda rahalist toetust ka kohalikult omavalitsuselt, Eesti Kultuurkapitalilt ja kohaliku omaalgatuse programmilt. Viimast tööde järku aitas finantseerida ka muinsuskaitseamet programmi “Pühakodade säilitamine ja areng” vahendusel.

Oreli restaureerimistööde kogumaksumuseks kujuneb ­59 000 eurot, millest 16 104 eurot on andnud eraisikud ja sponsorid.

Tööd lõpetatakse tuleva aasta suvel, mil restaureeritakse oreli muinsuskaitsealune ümbriskapp ja kunstiliselt kujundatud fassaad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles