Kuidas muuta kodused elektroonika­seadmed äikesekindlaks?

, Elisa seadmete tootejuht
Copy
Äike.
Äike. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suve lõpu poole esineb ikka äikesetorme. Selleks et vältida elektroonikaseadmete äikesekahjustust, tasub meeles pidada paari lihtsalt nõuannet. Parem ennetada kui kahetseda!

Koduomanikud saavad ise palju ära teha selleks, et pikne kodus elektroonikaseadmetele liiga ei teeks. Kuidas peaks käituma, et telerid ja muud seadmed kodus tervena püsiks?

Enne äikest

Tõmba elektroonikaseadmete juhtmed seinast välja. See on esimene ja lihtsaim abinõu, mida kasutusele võtta saab. Kui ilmateade lubab tormist ilma ja pikset, tasub kodused elektroonikaseadmed kodust ära minnes vooluvõrgust lahti ühendada. Samuti tuleks eemaldada seinakontaktist digiboks, internetikaabel ja ruuter ning võimalikud antennijuhtmed. Vaata ka üle, et ükski nutitelefoni laadija juhe pärast laadimist asjata seina ei jääks.

Investeeri nutikasse voolujuhtmesse. Ülepingest põhjustatud kahjustuste riski aitab vähendada piksekaitsmega pikendusjuhe, kuhu saab ühendada mitu seadet. Kui aga maja vooluvõrk on maandamata, siis piksekaitsmega voolujuhtmest abi pole, sest kaitse peab saama ülepinge kuhugi maandada. Seega tasub üle vaadata kogu korteri või maja vooluvõrk, eriti vanemates hoonetes.

Äikese ajal

Kui oled piksemöllu ajal kodus, väldi vooluvõrku ühendatud elektroonikaseadmete kasutamist (pigem ühenda need vooluvõrgust lahti) ja naudi hoopis looduse pakutavat vaatemängu.

"Kui oled piksemöllu ajal kodus, väldi vooluvõrku ühendatud elektroonikaseadmete kasutamist ja naudi hoopis looduse pakutavat vaatemängu."
Anti Liivat

Pärast äikest

Äikese möödudes on taas turvaline seadmed voolu- ja internetivõrku tagasi ühendada. Pea meeles, et mõni seade võib vajada taaskäivitust või võtab ühendamine tavapärasest veidi kauem aega. Varu kannatust! Kui omal käel see siiski ei õnnestu, võta ühendust teenusepakkujaga, kes elektroonikaseadmete töökorda seadmisel abiks on.

Kuidas äikese kaugust hinnata?

Kuna valgus liigub kiiremini kui heli, saab lihtsate vahenditega määrata äikesetormi ligikaudse kauguse asukohast. Kui äike on lähemal kui 32 kilomeetrit, peaks seda olema kuulda. Hindamaks äikesetormi kaugust, peab lugema sekundeid välgusähvatusest müristamiseni ja jagama saadud arvu kolmega. Tulemus annab äikese kauguse kilomeetrites.
Allikas: riigi ilmateenistuse koduleht

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles