Matk viib Struve geodeetilise kaare punktide juurde

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Struve kaare punkt Võiveres.
Struve kaare punkt Võiveres. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Homme korraldatakse ligi viie kilomeetri pikkune jalgsimatk, mis tutvustab Struve geo­deetilise kaare Simuna ja Võivere punkti.

Kell 11 suundutakse UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluva Struve kaare Simuna punkti juurest jalgsi matkates Võivere punkti juurde.

Matka korraldaja Liivika Harjo sõnul on üheksandat korda toimuva ürituse eesmärk tutvustada matkal osalejatele Struve kaare mõõtmise lugu ning näidata, et esmapilgul raske ja teaduslikuna näiva teema taga on tegelikult lihtne ja mõtlemapanev lugu sellest, kuidas tänapäeval ühe kliki kaugusel olevate teadmisteni on sadu aastaid tagasi jõutud tohutu töö ja vaevaga.

"Selleaastasel matkal on võimalik tutvuda ka ühe Struve kaare teemalise margi-, mündi- ja ümbrikukoguga ning lastele on avatud temaatiline meisterdamisnurk," märkis Harjo.  

Matkalistele on kosutuseks lõunasupp. Buss viib soovijad Võiverest Simunasse tagasi (autod saab matka ajaks jätta Simuna spordihoone juurde parklasse).

2005. aasta juulis kanti Struve geodeetiline kaar UNESCO maailmapärandi nimistusse. Tegemist on triangulatsiooniahelaga, mis kulgeb Hammerfestist Põhja-Jäämere äärest kuni Izmailini Musta mere ääres ja läbib kümmet riiki. UNESCO maailmapärandi nimistusse lisati Struve geodeetilise kaare säilinud punktid (kokku 34): Norrast neli, Rootsist neli, Soomest kuus, Venemaalt kaks, Eestist kolm, Lätist kaks, Leedust kolm, Valgevenest viis punkti, Moldovast üks punkt ja Ukrainast neli punkti. Eestist kanti UNESCO maailmapärandi nimistusse Tartu tähetorni punkt ja Simuna–Võivere baasjoone otspunktid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles