Narva ooperipäevadel etenduvad nukuooper “Dust” ja koguperemuusikal “Juku”

Inna Grünfeldt
Copy
Stseen lavastusest “Dust”.
Stseen lavastusest “Dust”. Foto: Søren Meisner

Neljandad Narva ooperipäevad pakuvad 28. augustist 2. septembrini elamusi Kreenholmi manufaktuuris, Vabal Laval ja Narva linnuses.

Ooperipäevade avaetenduse annab Taani projektiteater Sew Flunk Fury Wit jaapani kultuurist inspireeritud neonukuteatri lavastusega “Dust”. Lugu toob vaatajate ette kliimakatastroofi ja päeva, mil saabub mõistmine, et homne pimedus on ilmselt veelgi suurem.

“Dust” pakub välja oma versiooni aktuaalsest teemast. Lavastuses toimetab viis inimesesuurust nukku, mille loomiseks on Taani nukunäitleja Svend E Kristensen saanud inspiratsiooni jaapani nukuteatrist. Nukud on valminud aastatepikkuse töö tulemusena. Näitlejatena teevad kaasa Svend E Kristensen ise ning sopran Nina Sveistrup Clausen, kelle esinemist selles lavastuses nimetas Taani kultuuriajakiri CPH Culture parimaks naisvokalisti rolliks, samuti valis ajakiri lavastuse “Dust” parimaks muusikadraamaks.

Kreenholmi manufaktuuris toimub koguperemuusikali “Juku” maailma esiettekanne. Juku-naljadel põhineva teose kirjutasid Raimo Kangro ja Leelo Tungal juba 20 aastat tagasi, kuid lavale jõuab see alles nüüd. “See on erakordselt šikk ja väga vaimukas,” ütles lavastaja Andrus Vaarik.

Näha saab suure publikumenu saavutanud nüüdisaegset versiooni Bellini ooperist “Norma”, mille on lavale toonud Soome ooperi­lavastaja Ville Saukkonen, ning Händeli ooperit “Orlando” Eesti muusika- ja teatriakadeemia ooperistuudio ja barokkorkestri ettekandes.

Ooperigalal kõlavad hingestatud aariad ja lustakad duetid, Viini klassika, Donizetti ja Bellini teosed ning “Carmeni” ja “Traviata” emotsionaalsed meloodiad. Jazz Cafes esitab Susanna Aleksandra kvintett nii autoriloomingut kui ka tuntud džässipalade tõlgendusi ning kammermuusikakontserdil esitavad Alfred Schnittke ja Louis Vierne’i loomingut Nina Kawagu­chi ja Egert Leinsaar viiulil, Karin Sarv vioolal, Ruslan Petrov tšellol ning Anneli Tohver klaveril.

Ooperipäevade raames laulab Kukruse polaarmõisas tuntud ooperiaariaid sopran Sigrid Mutso, Saka mõisas esitab flötist Mizuki Shindo Bachi, Paganini ja Piazzolla töötlusi, Mäetaguse mõisas kannab tuntud ooperiaariaid ette bariton Atlan Karp ning Toila spaahotellis kõlavad Arvo Pärdi, Ba­chi, Manuel de Falla ja teiste heliloojate teosed viiuldaja Nina Kawaguchi ja pianist Maila Laidna esituses.

Lisaks muusikaelamustele ­pakuvad Lenfilmi kinoõhtud ­võimalust nautida komöödiat “Lind” (“Ptitsa”) ja ajaloolist detektiivfilmi “Hüvitis” (“Kontributsija”).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles