Rakveres pärjati aasta parim metsamajandaja  

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Täna kuulutati Rakveres toimunud kogu pere metsapäeval välja 2019. aasta parim metsamajandaja, selle austava tiitli pälvis Ardi Allikmets Harjumaalt. 
Täna kuulutati Rakveres toimunud kogu pere metsapäeval välja 2019. aasta parim metsamajandaja, selle austava tiitli pälvis Ardi Allikmets Harjumaalt. Foto: Kaarel Langemets

Täna kuulutati Rakveres toimunud kogu pere metsapäeval välja 2019. aasta parim metsamajandaja, selle austava tiitli pälvis tänavu Ardi Allikmets Harjumaalt. Võitja tugevuseks oli eeskujulik metsahooldamine, aga ka ühiskondlik aktiivsus. 

Võitja Ardi Allikmetsal on Saue vallas 84,9 hektarit metsamaad, mille hulka kuulub suures osas endiste talude metsistunud heina- ja karjamaid, mis nõukogude ajal olid kolhoosi käes. "Praeguste tööde üks sihte on järeltulijaile jätta paremad metsad," sõnas Allikmets.

Metsamajandamisega on Allikmets tegelenud juba aastaid, olles Vardi metsaühistu liige. Oma töös järgib ta peale metsaseaduse ka vana talupojatarkust ja häid tavasid. Suure koduloohuvi tõttu on ta spetsiaalselt käinud ka kohapärimuse kursusel, tutvudes nii lähemalt ka metsamaa ajalooga.

Allikmetsa tugevusena märgiti ka head läbisaamist ümbruskonna inimestega. "Naabritega tuleb arvestada," sõnas Allikmets. 

Kogu pere metsapäeva ja metsamajandajate konkurssi korraldava Eesti Erametsaliidu juhatuse esimehe Ando Eelmaa sõnul kandideeris parima metsamajandaja tiitlile 13 metsaomanikku, kes paistsid kõik valdkonnas positiivselt silma. 

"Metsamajandajate konkurss näitab igal aastal, kui eriilmelised on Eesti erametsaomanikud. Ka tänavu oli iga kandidaat ja tema mets oma nägu, kuid ühiseks jooneks kõigi osalejate seas oli oma metsa hoidmine ja selle jätkusuutlik majandamine," ütles Eelmaa. Ta lisas, et konkursi korraldamise traditsioon jätkub ka edaspidi. "Tuliseks kippuvates metsandusaruteludes on see heaks meeldetuletuseks, keda erinevad otsused ja piirangud tegelikult mõjutavad," lausus Eelmaa.

Komisjon hindas kandidaatidele kuuluvate metsade olukorda, metsanduslikke vaateid ja põhimõtteid. Komisjoni liige Tiit Kosenkranius sõnas, et esimese kolme koha vahel oli punktiseis üsna tasavägine, kuna tegemist on tublide metsamajandajatega. Teise koha saavutas Viljandimaal tegutsev Martin Kõdar ja kolmanda Põlvamaa metsamees Martin Kalk. 

2019. aasta võitja kuulutas täna Rakvere Kirikupargis toimuval kogu pere metsapäeval välja keskkonnaminister Rene Kokk.

Minister tänas kõiki, kes iga päev metsaga tegelevad ja tagavad selle, et tulevastel põlvedel on võimalus saada puitu, seal on hea elada loomadel ja käia inimestel. "Kõiki neid, kes tagavad selle, et mets oleks hoitud," lausus Kokk. 

Läänevirukaid aasta parimaks metsamajandajaks ei kandideerinud. Eelmisel aastal pärjati parimaks metsamajandajaks läänevirulane Lauri Salumäe, kellele andis tookord tiitli üle peaminister Jüri Ratas. Lauri Salumäe tugevusena rõhutati tema teadmisi, järjekindlat tegevust ja selget sihti metsa majandamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles