Muudatused seaduses teevad abipolitseinike töö tõhusamaks

Toomas Herm
Copy
Abipolitseinikel on alates augustikuu algusest õigus iseseisvalt sõidukeid peatada ja inimestele alkoholi- või narkokontrolli teha – nagu politseinikelgi.
Abipolitseinikel on alates augustikuu algusest õigus iseseisvalt sõidukeid peatada ja inimestele alkoholi- või narkokontrolli teha – nagu politseinikelgi. Foto: Mailiis Ollino

Augusti alguses jõustunud seadusemuudatus annab abipolitseinikele õiguse kasutada taserit, peatada sõidukeid ja teha narko- või alkoholitesti selleks politseinikult korraldust saamata.

Maakonnas abipolitseinikega tegelev Rakvere politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse korrakaitseametnik Kerli Palu selgitas, et varem pidi abipolitseinik narko- või alkoholijoobe tuvastamiseks saama politseinikult korralduse testi tegemiseks. Nüüd seda enam vaja ei ole, abipolitseinik võib näiteks joobekahtluse korral panna kohe sohvri alkomeetrisse puhuma.

Samuti muutub abipolitseiniku töö efektiivsemaks õigusega ilma politseinikult luba küsimata kehtestada viibimiskeeld. Kiirem tegutsemine on vajalik näiteks juhtudel, kui korda valvavad kaks abipolitseinikku. Seaduse järgi peab mõlemal neist olema iseseisva patrullimise õigus. Kui tekkis olukord, kus näiteks elukaaslased läksid tülli, ja oli oht, et üks neist võib tüli lahendamisel kasutada vägivalda, siis abipolitseinik ei tohtinud varem iseseisvalt agressiivsele asjaosalisele viibimiskeeldu määrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles