Tartust sai kultuuripealinn

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Euroopa kultuuripealinna tiitlit kannab 2024. aastal ülikoolilinn Tartu.
Euroopa kultuuripealinna tiitlit kannab 2024. aastal ülikoolilinn Tartu. Foto: Margus Ansu

Rahvusvaheline sõltumatu eksperdikomisjon otsustas eile, et 2024. aastal on Eestist valitud Euroopa kultuuripealinn Tartu. Lisaks Eestile saab kultuuripealinna tiitlit kanda üks Austria linn ning üks linn niisugusest Euroopa osast, mis ei kuulu Euroopa Liitu.

“2024. aastal saab ühest Eesti linnast taas Euroopa kultuuripealinn. Kui 2011. aastal oli selleks Tallinn, siis nüüd on Tartu kord terve aasta tähelepanu keskmes olla. Euroopa kultuuripealinna tiitel on suurepärane võimalus elavdada linna kultuurielu ning tuua kultuur ja kultuuripärand linnarahvale koju kätte. Samuti annab see võimaluse tutvustada linna ja selle kultuuriväärtusi külalistele Euroopast ja kõikjalt maailmast ning väärtustada kultuuride erinevust meie kontinendil,” rääkis Euroopa Komisjoni hariduse, kultuuri, noorte ja spordi volinik Tibor Navracsics.

2024. aasta kultuuripealinna konkurss algas tunamullu. Pärast eelvalikut jäid lõppvalikuks sõelale Narva ja Tartu. Narva ametlik partner tiitli püüdmisel oli Rakvere.

“Olen rõõmus, et meil oli lõppvoorus tõeline ja tugev konkurents. Mõlemad linnad, nii Narva kui ka Tartu, tegid ära väga põhjaliku töö. Kuigi võitja on selgunud, andis juba kandideerimisprotsess ise kõigile meie linnadele, kes kaasa lõid, väga hea võimaluse tõsta kultuuri tähtsust ja rolli linna ja laiemalt piirkonna arengus. Sellepärast maksab kõiki häid ideid alati edasi arendada ja need ellu viia,” kõneles kultuuriminister Tõnis Lukas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles