Riigikogu rändnäitus jõuab Rakveresse

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Rändnäitus jõuab rakverlasteni.
Rändnäitus jõuab rakverlasteni. Foto: Riigikogu

Riigikogu aseesimees Siim Kallas avab esmaspäeval kell 12 Rakveres Parkali tänava jalakäijate promenaadil parlamendi sajandale aastapäevale pühendatud rändnäituse “Riigikogu 100”. Väljapanek annab ülevaate Eesti esinduskogu sajandipikkusest ajaloost, mis kajastab Eesti ajutise maanõukogu, asutava kogu ja riigikogu koosseisude tegemisi.

Parlamendi 100. aastapäevale pühendatud näitus on kujundatud tänavana, mille kahel pool asetsevad majapaarid tähistavad esinduskogude läbitud aastakümneid. Väljapanek on stiliseeritud ajakohaste tekstide ja piltidega. Akende ja uste vahelt vaatavad vastu ajaloolised suurkujud ja tähtsündmused.

Väljapanek hõlmab kah- te suurt perioodi aastatel 1917–1940 ja 1991–2018. Nende aastate vahele jääb poole sajandi pikkune katkestus, mil Eesti esinduskogu ei saanud kokku tulla ja mida näitusel tähistavad tühjad majad.

23. aprillil 1919 tuli Tallinnas kokku esimene iseseisvas Eestis rahva valitud parlament asutav kogu – iseseisvusdeklaratsiooni, põhiseaduse ja maaseaduse vastu võtnud ning Eesti riigi jaoks üliolulisi küsimusi lahendanud seadusandliku võimu esindus. Näitus on teisaldatav ja valgustatud leedvalgustitega. Näituse autorid on Identity ja Ruumilabor ning teostajad Ruutu6 ja Red Hat. Väljapaneku kuraator on Eesti rahvusraamatukogu parlamendiinfo keskus.

Näitusega saab tutvuda Rakveres 20. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles