Noored saavad poest alkoholi liiga hõlpsalt kätte

Andres Pulver
Copy
Alkoholipood.
Alkoholipood. Foto: Eero Vabamägi

Lääne-Viru maakonnas tehti mullu oktoobri lõpus alkoholi testoste, mille puhul jälgiti, kui mitmel korral saavad noored alkoholi poest kätte, ilma et neilt isikut tõendavat dokumenti küsitakse.

Testostud tehti Lääne-Viru maakonna tervisenõukogu, Tervise Arengu Instituudi ning Rakvere politseijaoskonna teadmisel ja toel. Alkoholi müüdi noortele 18 müügikohast dokumenti küsimata.

Alkoholi testostud tehti Lääne-Viru maakonna 56 müügikohas, mis asusid nii linnades kui ka maapiirkondades. Oste tehti nii erineva suurusega poodides kui ka tanklates. Testostusid sooritati koos kahe noorega, kes olid testostude tegemise ajal täisealised, kuid tänu testostlemisele saab kontrollida asjaolu, kas ja kui paljudel juhtudel noortelt maakonnas alkoholi ostmisel isikut tõendavat dokumenti küsitakse. Testimisega alustati 27. oktoobril (laupäeval) ning see lõpetati 28. oktoobril (pühapäeval).

Testostudes osalesid nii noormees kui ka neiu, et jälgida, kas alkoholi müügil on soolist erinevust.

26 korral oli ostjaks noormees ja 30 korral neiu. Meessoost testostja käest küsiti isikut tõendavat dokumenti 26 ostukorrast vaid 13-l, naissoost testostja käest 30 ostukorrast 25-l.

Kange alkoholi ostu puhul ei küsitud meessoost testostjalt isikut tõendavat dokumenti 19 ostukorrast 10 korral. Naissoost testostjalt ei küsitud dokumenti kange alkoholi ostu puhul neljast ostukorrast ühel.

Testi tulemusena võib välja tuua, et kahjuks müüakse kanget alkoholi noortele meestele liiga kergel käel. Neidudele müüakse kergekäelisemalt dokumenti küsimata lahjat alkoholi.

Võrreldes varem korraldatud testostlemise tulemustega on tulemused siiski veidi paranenud. 2016. aastal sooritati testostud Lääne-Viru maakonna 60 müügikohas, 60 ostukorrast 27-l (ehk 45 protsendil ostudest) ei küsitud isikut tõendavat dokumenti.

2018. aastal sooritati testoste 56 müügikohas ning 56 ostukorrast 18-l (ehk 32 protsendil juhtudest) ei küsitud dokumenti. Testostudega jätkatakse maakonnas ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles