Elame järjest kauem, aga tervena elatud aastaid jääb vähemaks

Andres Pulver
Copy
Inimeste oodatav eluiga pikeneb pidevalt, samas elame kauem haigemana.
Inimeste oodatav eluiga pikeneb pidevalt, samas elame kauem haigemana. Foto: Elmo Riig

Statistikaameti andmetel oli eelmisel aastal meeste oodatav eluiga sünnimomendil 73,9 ja naistel 82,4 aastat. Mõlema soo esindajate eluiga on pikenenud, meestel veidi rohkem.

Lääne-Virumaa elanikud jäävad Eesti keskmisele omajagu alla – 2018. aastal oli meeste oodatav eluiga sünnimomendil 72,5 ja naistel 82 aastat. Kümne aasta taguse ajaga võrreldes on aga edasiminek olnud märgatav – 2008. aastal oli meeste oodatav eluiga 66,6 ja naistel 78,4 aastat.

Kui 2008. aastal olid mehi puudutava statistika kohaselt Lääne-Virumaast kehvemas seisus vaid Ida-Virumaa ja Põlvamaa, siis möödunud aasta seisuga elavad meist lühema oodatava elueaga mehed Ida-Virumaal, Jõgevamaal ja Valgamaal. Naiste eluea võrdluses on meie maakonna positsioon aga pisut kehvemaks muutunud: kui aastal 2008 oli Lääne-Virumaa maakondade seas tagant kuuendal, siis aastal 2018 tagant viiendal kohal.

Tervena elavad mehed Eestis keskmiselt 52,8 ja naised 55,6 eluaastat. Veel aasta tagasi näitas arvutus meeste puhul ligi kaks aastat ja naiste puhul üle kolme aasta pikemat tervena elatud eluiga. Kõige suurem tervena elatud aastate langus oli maapiirkondades ning eesti rahvusest meeste ja naiste elueas.

Värskelt avaldatud näitajate põhjal tuleb nentida, et elame küll kauem, aga haigemana. Naised elavad eeldatavasti keskmiselt kaheksa ja pool aastat kauem kui mehed. Veel kümme aastat tagasi ennustati meestele neli ja naistele kaks aastat lühemat eluiga. Statistikaameti rahvastiku- ja sotsiaalstatistika osakonna juhtivanalüütik Alis Tammur sõnas, et oodatava eluea kasv jätkub tõenäoliselt ka järgmistel aastatel.

“Tulevikus elame kõrgema eani ja järjest kauemaks jagub naiste kõrvale ka mehi. Kõige kiiremini kasvas eelmisel aastal muust rahvusest, kõrgharidusega ja linnades elavate meeste ning muust rahvusest naiste oodatav eluiga,” lausus Tammur.

Oodatav eluiga sõltub paljudest teguritest. Neist olulisemad on keskkond, tervishoiuteenuste kättesaadavus, tööohutus, inimeste elatustase ja terviseteadlikkus.

Meeste lühem oodatav eluiga on ootuspärane, sest nad on riskialtimad, teevad sageli füüsiliselt rasket tööd ja on ametis tervisele ohtlikel töökohtadel. Meeste hulgas esineb ka rohkem tervist kahjustavate eluviiside viljelemist, nagu on suurem alkoholi tarvitamine ja suitsetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles