Mammograafiabussid ootavad uuringule

Andres Pulver
Copy
Mammograafiabussid ootavad naisi uuringule.
Mammograafiabussid ootavad naisi uuringule. Foto: Elmo Riig

Rinnavähi varaseks avastamiseks tehakse Eestis naistele rinnavähi sõeluuringut. Sõeluuringu eesmärk on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis ning vähendada sel moel haigusesse suremust ja tõsta haigete elukvaliteeti.

Uuringutele pääsemise lihtsustamiseks liiguvad mööda Eestit ringi mammograafiabussid, kus sõeluuringut tehakse. Rakveres seisab mammograafiabuss 27. septembrini polikliiniku kõrval, lisaks väisab teine mammograafiabuss laupäeval Jäneda sügislaata.

Tänavu on rinnavähi sõel­uuringule oodatud aastal 1951, 1952, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967 ja 1969 sündinud naised, kellel on kehtiv Eesti haigekassa kindlustus ja kellele viimase kahe aasta jooksul ei ole mammograafilist uuringut tehtud. Haigekassa saadab eelnimetatud aastail sündinud naistele rahvastikuregistris oleva aadressi järgi kutse, kuid andmebaasi ebatäpsuse tõttu ei pruugi kõik naised kutseid siiski saada – see aga ei ole uuringule tulemisel takistuseks.

Mammograafia sõeluuring on kindlustatud naistele tasuta.

Naised, kes on sõeluuringu sihtrühmast nooremad või vanemad, peaksid rinnakaebuste korral pöörduma perearsti või naistearsti poole, kes teeb esmase läbivaatuse ja suunab vajadusel rinnauuringule. Saatekirjaga on ka neile naistele uuringud tasuta.

Sõeluuringule pöördumiseks palutakse registreeruda telefonil 627 4470 (Rakvere) või 731 9411 (Jäneda). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles