Geoloogid hakkavad Jõhvis ja Uljastel puurima

Andres Pulver
Copy
Puursüdamikud Eesti geoloogiateenistuse Arbavere puursüdamike hoidlas.
Puursüdamikud Eesti geoloogiateenistuse Arbavere puursüdamike hoidlas. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti geoloogiateenistus sõlmis täna lepingu inseneribürooga Steiger kolme umbes 700 meetri sügavuse puuraugu puurimiseks Jõhvi ja Uljaste puurimisaladel.

Eesti geoloogiateenistus on saanud riigilt ülesande korraldada Eesti aluskorrakivimite geokeemilised uuringud Eesti ala kristalse aluskorra geokeemilise andmebaasi koostamiseks ja aluskorrakivimites metalse maagistumispotentsiaali hindamiseks. Selleks on vaja teha puurimistöid koos kaasnevate geofüüsikaliste uuringutega ning viia puurimise käigus saadud puursüdamikes läbi kivimite geokeemilised uuringud tänapäevasel tasemel.

Lepingute järgi puurib Steiger Jõhvi uurimisalasse kaks ja Uljaste uurimisalasse ühe puuraugu. Geofüüsikalised ja geokeemilised uuringud teevad Eesti geoloogiateenistuse geoloogid.

Eesti geoloogiateenistuse maapõueressursside osakonna juhataja Tiit Kaasik rääkis, et üle 30 aasta alustatakse taas riiklike maapõueressursside uuringutega. "Planeeritud puurimiste eesmärk on eelkõige kontrollida varasemate puurimiste info õigsust ja saada värsket materjali täiendavate analüüside korraldamiseks nüüdisaegsete meetoditega," sõnas ta. 

Aeg on edasi läinud ning praegu ei ole varasemate uuringute täpsusaste enam piisav. Uute analüüside tegemiseks ei ole paraku võimalik kasutada varem puuritud puursüdamikke, kuna need ei ole suures osas säilinud.

Uute puuraukude puurimine algab oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles