Juhid toetagu töötajate alkoholivaba septembrikuud

Anneli Sammel
, Tervise Arengu Instituudi alkoholi ja tubaka valdkonna juht
Copy
Anneli Sammel.
Anneli Sammel. Foto: Tervise arengu instituut

Ka tänavu septembris kutsub tervise arengu instituut inimesi üles veetma septembrikuud alkoholivabalt. Miks? Sest alkoholi liigtarvitamisega seonduv puudutab era- ning tööelu väga otseselt ja mitmest kandist. See viib pere lagunemise, õnnetuste, sagedaste töölt puudumiste, haiguste, hilinemiste, aga ka puudulikult täidetud või hoopis täitmata jäänud tööülesanneteni. Enamikus ettevõtetes peetakse normiks, et purjus peaga tööle ei tulda ning tööajal alkoholi ei tarvitata. Paljudel ettevõtetel on ka konkreetsed juhised, kas ja kui palju alkoholi pakkuda firmaüritustel.

Samas jääb väljaspool tööaega toimuv tööandja otsustusõigusest eemale. Vabal ajal pruugitud alkohol mõjutab aga inimese edukust ja töökohal toimetulekut täpselt samamoodi. Just seetõttu on oluline märgata ka töövälist alkoholi liigtarvitamist ning töökaaslast õigel ajal toetada ja suunata.

Mida varem panna tähele alkoholi liigtarvitamise tundemärke, seda tõenäolisemalt õnnestub probleemil sabast kinni saada enne, kui asi kontrolli alt väljub. Isegi kui tegemist on muidu tubli inimesega, kes küll kipub vabal ajal alkoholiga liialdama, ei tohiks sellest mööda vaadata, sest halvimal juhul võib ajapikku töötajast ilma jääda või kanda muid kahjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles