Kutse uurima kunsti valimiste vahel

Inna Grünfeldt
Copy
Rakvere Galerii kuraator Riho Hütt kutsub kunstnikke teostes avaldama seisukohta kohaliku kunstielu arengu või selle puudumise üle.
Rakvere Galerii kuraator Riho Hütt kutsub kunstnikke teostes avaldama seisukohta kohaliku kunstielu arengu või selle puudumise üle. Foto: Ain Liiva

Rakvere Galerii tänavuse sügisnäituse teema on “Suuga teeb suure linna ehk Kunst valimiste vahel”. Sügisnäitusele, mis avatakse 29. oktoobril, sobivad ja on oodatud surematud teosed, objektid, aktid, installatsioonid, skulptuurid ja kõik muu, milles on tänase päeva eredat vaimusähvatust.

“Me elame linnas, kus iga nelja aasta tagant saame teada, et lisaks suurele spordi­ihalusele armastatakse siin ka kunsti,” ütles näituse kuraator Riho Hütt, kelle reformierakonna esinumber Marko Torm suutis uue galerii lubamisega viimatistel kohalikel valimistel oma nimekirja meelitada.”

Läks nii nagu alati – valimised said läbi ja lubadused ununesid. Vanarahvas ütleks, et hea mees, kes lubabki,” tõdes kunstnik.

“Ja niisuguseid meelitusi, lubadusi, naeratusi oleme kuulnud-näinud juba üle 20 aasta ehk galerii asutamisest alates,” lisas galerii teine eestvedaja Raivo Riim. “Vahepeal rahustati ja määriti mett moka peale Pärdi majaga. Nüüd pole sellestki enam juttu. Küllap hakkas Arvo Pärdi ees häbi, teda ei sobi ju valimiste eel moosima minna.”

Meeste hinnangul ehitab Rakvere praegu võimsalt kõike muud, mis on kunstitemplist tähtsam. Uue näo saavad Pikk tänav, Vallimägi, Moonaküla linnajagu. “Ega muud, kui et seda oleks ilus kujutada ka kunstis: ehitus – see kõlab uhkelt!” lausus Hütt.

Nii kutsubki Rakvere Galerii kunstnikke üles näitama, et nad on elus ja olemas, et ka valimiste vahel sünnivad Rakveres surematud kunstiteosed.

“Rakvere Galerii hoiab Rakvere kunsti elus. Lootuses, et kui kord kunstitempel valmis saab, oleks kunstnikke ja teoseid, millega templi uksest sisse minna. Kuigi üle ilma kuulsatest jõuluinstallatsioonidest sai Rakvere lahti, kunstnikest nii kergesti ei saa,” ütles Riho Hütt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles