Järgmisel nädalal ähvardab öökülm

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Järgmisel nädalal on öökülmaoht.
Järgmisel nädalal on öökülmaoht. Foto: Mailiis Ollino

Ilmajaama teatel võib juba järgmisel nädalal temperatuur langeda öösel nullkraadini. Loodusinimeste sõnutsi tasub sel nädalavahetusel kindlasti metsa marjule ja seenele põigata.

Lähipäevadel on oodata vihmahooge, kuid ilm on siiski üsna soe. Järgmise nädala keskpaigas kandub aga põhjakaarest külm õhumass Läänemere äärde ja sellega koos suureneb öökülmaoht. Kolmapäeval kandub madalrõhkkond Venemaa kohale ja selle lääneserva mööda kandub loodevoolus Läänemere äärde jahedust juurde. Öösel võib sisemaal sajuhooge harvem olla ja seal, kus taevas selgineb, langevad miinimumtemperatuurid õhus 2–7 °C, maapinnal aga võib temperatuur nulli lähedale langeda. Päeval on taas vihmahooge laialdaselt ja õhusooja vaid 10–14 °C.

Neljapäeval jääb tõusva õhurõhu foonil sajuhooge harvemaks, kuid puhub tugev loodetuul. Õhutemperatuur on öösel 1–6 °C, maapinnal on öökülmaoht, päeval aga 9–12 °C.

Sagadi mõisa loodusõppe spetsialist Tiina Reintal ütles, et tema korjab metsas näituse tarbeks seeni. Öökülmaohtu kommenteerides nentis ta, et metsasaadusi on just praegu õige aeg veel varuda. "Nii kaua kuni pole olnud miinuskraade, on võimalik korjata puravikke. Veel on ka mustikaid. Pohlad kannatavad külma, aga kiirustada tuleb õrnemate seente: sirmikute, šampinjonide korjamisega. Külma aja seeni on muidugi olemas, ka männiriisikas elab esimesed öökülmad üle," sõnas Reintal

Aiasaaduste kohta oli tema jutt sama: need, mis külmaõrnad, tuleb ära korjata. "Ega esimene kerge maapinna öökülm viljadele ka midagi hullu ei tee. Ma ise olen kõrvitsaid võtnud ka nii, et öökülm on juba lehed ära näpsitanud," rääkis Reintal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles