Ingmar Bergman moeprismas

Inna Grünfeldt
Copy
Näitus kinomajas annab ülevaate Ingmar Bergmanist kui moeloojate inspireerijast.
Näitus kinomajas annab ülevaate Ingmar Bergmanist kui moeloojate inspireerijast. Foto: Vladislav Musakko

Rakvere teatri väikeses majas ja kinomajas eksponeeritud fotod Ingmar Bergmanist käsitlevad tema isiksusest ja loomingust lähtunud moe- ja kunstipärandit.

Rootsi suursaatkonna vahendusel Rakverre jõudnud näitus keskendub režissöör Ingmar Bergmani isiku ja filmide mõjule väljaspool teatrimaailma, seades rõhu talle kui trendiloojale. “Näitus annab pildi sellest, kuidas Ingmar Bergman oma isikuga mõjutas rootsi kultuuri,” ütles Rakvere teatri peakunstnik Eveli Varik. Kuigi Bergman ei rõhutanud oma filmides kostüümide olulisust ja mood jättis ta võrdlemisi külmaks, peavad paljud moekunstnikud tema filme ja lihtsat stiili suureks inspiratsiooniallikaks. Näitus uurib tema mõju tänapäeva kunsti- ja moemaailmale filmide “Seitsmes pitser”, “Persona”, “Stseenid ühest abielust” ja “Fanny ja Alexander” kaudu.

Ingmar Bergman ise oli rõivastuses konservatiivne: ta kandis tavaliselt ruudulist flanellsärki, villast kampsunit, velvetpükse ja nahktagi ning eelistas värvidest pruuni, rohelist ja beeži. Sellegipoolest leidsid moekunstnikud tema riietumisstiilist ainest nii mõnegi rõivabrändi arendamiseks. “Näiteks Bergmani tagi järgi on tänapäeva moeloojad disaininud jope. Samamoodi hakati tootma tema ruudulist särki,” märkis Varik.

Ka filmitegelaste rõivastusest jõudis müügilettidele nii riideid kui ka aksessuaare, muu hulgas pidžaama ja päikeseprillid. “Surma kostüümist inspireeritult on loodud vihmamantel,” tõi peakunstnik ühe näite.

Kui fotode päralt on kinomaja, siis teatri väikeses majas saab tutvuda ­Ingmar Bergmani elu- ja loomingulooga.

Näitus kinomajas annab ülevaate Ingmar Bergmanist kui moeloojate inspireerijast.
Näitus kinomajas annab ülevaate Ingmar Bergmanist kui moeloojate inspireerijast. Foto: Vladislav Musakko
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles