Jõulude ajal metsas püssid ei paugu

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahirahu väljakuulutamist tähistati soovilaternate taevasse lennutamisega. Oma laterna saatsid salajaste heade soovidega teele ka Eesti Jahimeeste Seltsi president Margus Puust (vasakul) ja Rakvere linnapea Andres Jaadla.
Jahirahu väljakuulutamist tähistati soovilaternate taevasse lennutamisega. Oma laterna saatsid salajaste heade soovidega teele ka Eesti Jahimeeste Seltsi president Margus Puust (vasakul) ja Rakvere linnapea Andres Jaadla. Foto: Arvet Mägi

Eile õhtul kuulutas Eesti Jahimeeste Seltsi president Margus Puust Rakvere teatri väikese maja trepilt välja jahirahu, mis tähendab, et 24.–26. detsembrini ­jahimehed püssiga metsa ei lähe.

“Jahirahu väljakuulutamine on jahimeeste seltsi üks aasta ilusamaid kokkusaamisi,” kõneles Puust, kelle sõnul on jahimeeste selts kuulutanud jõuluaegset jahirahu välja alates 1993. aastast.

Viimastel aastatel on jahirahu välja hüütud karmi talveilmaga, mis on jätnud oma jälje ka jahimeeste tegemistesse, sest pakane ja paks lumi on tunduvalt vähendanud metskitsede ja ka metssigade arvukust.

“Metskitsed on mõnel pool isegi haruldaseks muutunud ja mitu jahisektsiooni omal algatusel kitsejahist loobunud,” rääkis Margus Puust.

Jahimeeste seltsi presidendi sõnul on jahipidamises läbi aegade küll päris palju muutunud, kuid jäänud on austav suhtumine saaklooma.

“Kolm päeva jõulurahu on olulised nii looduse kui ka inimese jaoks,” sõnas Puust, kes kutsus inimesi jõulude ajal loodusesse minema.

Jahimeeste seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsi sõnul on jahirahu jahikultuuri osa ning austusavaldus loodusele. “Jahimehed on ju osa ühiskonnast ja see on kogu ühiskonnale rahulik aeg,” selgitas Korts. “Teiseks antakse sellega signaal, et jahimehed on looduse sõbrad ja hoidjad ja selle mõistlikud majandajad,” lisas ta.

Rakvere linnapea Andres Jaadla sõnul on jahirahu välja­kuulutamine ilus tava ning seda mitte ainult linna, vaid ka metsa jaoks. “Rakvere valmistub saama metsapealinnaks ja on sümboolne, et jahirahu just siin välja kuulutatakse,” lausus linnapea.

Jahirahu väljakuulutamise tähistamiseks saatsid jahimehed taevalaotusesse paarkümmend soovilaternat.

Jõuluaegse jahirahu tava toodi Eestisse Soomest. Jahimehed käivad jahirahu ajal metsas loomadele toitu viimas.

Jahirahu väljakuulutamiseks oli Rakverre kogunenud kümneid jahimehi üle Eesti, kes enne pidulikku tseremooniat Aqvas õppepäeva pidasid ja hiljem õhtul teatris “Kaasavaratut” vaatasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles