Selgus Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse võitja

Margus Martin
, reporter
Copy
Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse võidutöö üks autoreid Mihkel Räni Raev (keskel) koos žüriiliikmete Riho Telli (vasakul) ja Kalle Vellevoogiga.
Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse võidutöö üks autoreid Mihkel Räni Raev (keskel) koos žüriiliikmete Riho Telli (vasakul) ja Kalle Vellevoogiga. Foto: Tapa vallavalitsus

Arhitektuurivõistluse Tapa linnakeskuse kujundamiseks võitis ideekavand "Ristumine peateega".

Teisipäeval selgunud võidutöö ideekavandid valmisid arhitektuuribüroodes KUU OÜ ja inphysica technology OÜ, nende taga on autoritena Mihkel Räni Raev, Lauri Läänelaid, Raul Kalvo, Kerttu Kõll ja Juhan Rohtla.

Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistlusele esitati ja pääsesid hindamisele kokku kuus tööd. Preemia pälvisid žürii otsusel viis silmapaistvamat. Preemiafondi suurus oli 25 000 eurot.

9000 euro suuruse võidupreemia pälvinud töö puhul hindas žürii selle terviklikkust ja sümpaatset lahendust, mis oli väga hästi läbi mõeldud. "Loodud on suurte võimalustega väljak, mis sobib eri ürituste korraldamiseks, ning peatänavale on kujundatud huvitav ruum, mida saab rööbastel liigutatava inventariga ka muuta," kõneles žürii liige Kalle Vellevoog.

Tema sõnul on linna peatänav muudetud ühesuunaliseks ning proportsioon jalakäijate ja sõidukite vahel on paigas. "Üks sõidurada jätab nii liiklejatele kui ka inventarile piisavalt ruumi. Huvitav on ka idee tõsta maapind raudteeperrooniga samale kõrgusele," lisas ta.

Konkursi võitnud ideekavandi baasil tehakse Tapa kesklinna täpsem liiklusanalüüs ja planeerimine. Keskväljaku lõplik ilme kujuneb detailse projekteerimise käigus.

Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse põhiala hõlmab endas Tapa raudtee- ja bussijaama ümbrust, Pikka, Jaama ja Sauna tänavat ning keskväljaku ala. Võistluse põhialasse kuuluvad ka 2015. aastal uuendatud Jaama park ning 2018. aastal Sauna tänava ja Ambla maantee kesklinnaossa jääv uus teedevõrk.

Võistluse mõjuala suurus on umbes 127 900 ruutmeetrit ning selle kontaktalasse jäävad linna peamised kultuuri-, kaubandus- ja toitlustusasutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles