Juhtkiri: elava tule soojus

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Kuigi küttepuude müüjad üritavad väita, et nende hind on viimastel aastatel ühel tasemel püsinud, teavad puudega oma elamise soojaks saavad inimesed vastu väita, et nii see sugugi pole. Ahjupuude hind kargas ostja jaoks kõrgustesse mullu kevadel pärast metsa ülestöötajatele väga kehva talve. Ja sinna kõrgele see jäänud ongi.

Eks inimesi on erinevaid, kuid valdavalt hakkab eestlane talviste küttepuude peale mõtlema juba kevadel viimase lume minnes. Siis ilmselt on ka rohkem mänguruumi: saab tellida kolmemeetrised puud ning need ise saagida ja lõhkuda, hind tuleb odavam, kuid maksab ka aeg ja vaev, mida panustatud on. On võimalik tellida lõhkumata puud ja kirvele valu anda.

Aga ilmselt on ka hiliseid ärkajaid, kes niiskuse tuppa pugedes asuvad taga ajama lõhutud, kuivatatud ja alusele sätitud küttepuid. Sel juhul oleneb hind ja kättesaadavus juba turuolukorrast.

Puudega kütmine võib olla tülikas: puid tuleb varuda ja laduda, võibolla isegi saagida ja lõhkuda ning siis tuppa vedada. Puud kipuvad veel sodi ka põrandale ajama. Aga suur osa neist, kes on elanud ahiküttega majas või korteris, ei asendaks elava tule soojust kuiva keskkütteõhuga.

Puudega kütmine on paras kunst, ja kui seda korralikult vallata, võib omajagu küttematerjali kokku hoida.

Õhu kvaliteedi kõrval on ahiküttel teisigi plusse: kütan ise nii palju, kui tahan; kui ikka soovin, käin toas paljajalu ja lühikestes pükstes või kütan vähem ja panen villased sokid jalga.

Ning kes ikka ahju kütnud on, teab seda tunnet, mis valdab siis, kui leiad tulehakatuseks kümne või isegi viiekümne aasta vanuse ajalehe ning ühel hetkel avastad, et oled tule tegemise asemel end hoopis ahju ette lehte lugema unustanud.

Tegelikult on ju ka tülikas puude lõhkumine või virnastamine vähemalt kontoritööd tegevale inimesele väike trenn, teisalt aga ülimalt teretulnud ajupuhkus.

Puudega kütmine on paras kunst, ja kui seda korralikult vallata, võib omajagu küttematerjali kokku hoida. Eks tulebki õppida, sest kohati tundub, et riik üritab ka omalt poolt teha kõik selleks, et küttepuidu hind võimalikult kõrge oleks. Kasvõi Narva elektrijaama puudega küttes. Rääkimata sellest, et aeg-ajalt räägitakse absurdseid jutte puudega kütmise kui saastava tegevuse võimalikust keelustamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles