Eakatele liiklejatele korraldati täiendkoolitus ja õppesõit

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Proua Helmi ja sõiduõpetaja Jana Õnneleid lahkavad liiklusolukorda, mis tuli ette ristmikul Tapa kultuurikoja lähistel.
Proua Helmi ja sõiduõpetaja Jana Õnneleid lahkavad liiklusolukorda, mis tuli ette ristmikul Tapa kultuurikoja lähistel. Foto: Ain Liiva

“Kuradi vanamees, ise sent surmale võlgu, aga tuled veel oma panniga liiklusesse kakerdama!” Olgem ausad, umbes sellise krõbeda väljendi on meist paljud üle huulte lasknud.

Need 21 läänevirulast, kes osalesid maanteeameti korraldatud eakate sõidukijuhtide täiendkoolitusel, liikluses ilmselt ei “kakerda”. Koolitus toimus esmaspäeval Tapal. Tegemist on üle­eestilise ettevõtmisega, samalaadseid täiendkoolitusi toimus või toimub igas maakonnas.

Proua Helmi istus teisipäeval Tapal õppesõiduautos ja kuulas tähelepanelikult, mida sõiduõpetaja Jana Õnneleid talle räägib.

“Väga asjalik koolitus,” võttis Helmi kokku need kaks päeva, mis algasid esmaspäeval loengu ja rühmatööga ning lõppesid praktilise sõidutunniga päev hiljem. “Kuulasin teoorialoenguid, sain näpunäiteid meditsiini valdkonnast. Tegelikult ma ise ei teadnudki tulla, tuttavad kutsusid. Mul oli vaba päev, ja nüüd ei kahetse, et osalesin.”

Sõiduõpetaja, liikluskonsultant ja koolitaja Jana Õnneleid kinnitas, et koolitusel osalenud eakate sõiduoskuse üle pole põhjust kurta. “On tüüp­eksimused, aga neid on ka noortel või kogenud juhtidel,” rääkis ta. “Probleeme on sõidurajal paiknemisega, vasakpöörde sooritamise ja suunatule kasutamisega.”

Mis puudutab “kuradi vanamehi”, ei vaielnud Jana Õnneleid sellele vastu, et mõnede eakate sõiduoskuse ja tähelepanuvõimega on liikluses probleeme. “Koolitusele tulevad siiski vaid need, kes on ise aktiivsed või oskavad end realistlikult hinnata ja võimalikku ohtu tunnetada. Need eakad, kes siin eile-täna osalesid, on küll tublid liiklejad,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles