Mihkel Juhkamit soovitakse saata Euroopasse

Marju Lina
Copy
Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami.
Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami. Foto: Meelis Meilbaum

Valitsus kiitis heaks kandidaadid, kes esitatakse kohalike omavalitsuste teemal kaasa rääkimiseks Euroopa Liidu regioonide komitee liikmeteks aastateks 2020–2025. Kandidaadid esitas valitsusele Eesti Linnade ja Valdade Liit, kuue kandidaadi seas on Rakvere linnavolikogu liige Mihkel Juhkami.

"Eesti kohalike omavalitsuste hääle kuuldavaks tegemine ja nende kaasatus Euroopa Liidu otsustes viib meie sõnumi kaugemale ja võimaldab samas jagada teiste liikmesriikidega häid praktikaid," ütles riigihalduse minister Jaak Aab. "Seetõttu on hea meel näha, et Eesti Linnade ja Valdade Liit on valinud enda esindajateks väga tugevad ja kogenud omavalitsusjuhid, kes on hästi kursis meie regionaalvaldkonna väljakutsete ja võimalustega."

Euroopa Liidule nõu andev regioonide komitee koosneb kohalikul ja piirkondlikul tasandil valitud esindajatest, kes on pärit kõigist 28 liikmesriigist. Omavalitsused osalevad komitee töös ning esitavad ettepanekuid Euroopa Liidu tasandil regulatsioonide koostamiseks.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse esimehe Tiit Teriku sõnul lähtuti kandidaatide esitamisel sellest, et esindatud oleksid nii suuremad kui ka väiksemad kohalikud omavalitsused. "Regioonide komitee on kohalike omavalitsuste hääl Euroopa Liidu seadusloomes," ütles Tiit Terik. "Kindlasti on oluline, et Eesti delegatsiooni liikmed saavad kaasa rääkida Euroopa Liidu õigusaktide väljatöötamisel."

Omavalitsuste esindajatest koosnev komitee edastab oma arvamuse ja ettepanekud Euroopa Komisjoni, Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu Nõukogu töös olevate omavalitsusi mõjutavate õigusaktide kohta.

Eestil on praegu kuus mandaati, neist üks kuulub Rakvere linnavolikogu liikmele Mihkel Juhkamile. Kui Ühendkuningriik Euroopa Liidust lahkub, siis saab Eesti seitse mandaati.

Eesti esitab oma kandidaadid koos asenduskandidaatidega Euroopa Liidule kinnitamiseks hiljemalt 30. septembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles