Pritsimehed käisid Tallinnas riiki päästmas ja lubatut meelde tuletamas

Toomas Herm
Copy
Pealinnas korraldatud piketil ainsana Lääne-Virumaa pritsimehi esindanud Aivar Lepp (paremal) jagas valitsuskabineti liikmetele päästjaid meenutavat nänni. Pildil võtab esemeid vastu kultuuriminister Tõnis Lukas.
Pealinnas korraldatud piketil ainsana Lääne-Virumaa pritsimehi esindanud Aivar Lepp (paremal) jagas valitsuskabineti liikmetele päästjaid meenutavat nänni. Pildil võtab esemeid vastu kultuuriminister Tõnis Lukas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kui pole sisejulgeolekut, pole riiki. Sisejulgeoleku üks kolmest vaalast on päästeteenistus, mida rahapuudusel ähvardab inimestest ehk sisejulgeolekuga tegelejate keeli põllul töötajatest ilmajäämine.

Eile lõuna paiku sammus Tallinnas vabariigi valitsuse residentsi, Stenbocki maja poole Ida päästekeskuse Lääne-Virumaa operatiivkorrapidaja Aivar Lepp, kes oli päästjate korraldatud aktsioonis ainus maakonda esindav pritsimees. Lepp on ka päästeala töötajate ametiühingu juhatuse liige.

Eile korraldas päästeala töötajate ametiühing Stenbocki maja ees piketi pritsimeeste palgatõusu toetuseks. Piketi eesmärk oli juhtida valitsuse ja riigikogu tähelepanu päästjate endiselt keerulisele olukorrale, kus keskmise töötasu kiire tõus koos riigiteenistuja olematu palgatõusuperspektiiviga on sisuliselt ära nullinud aasta alguses teoks saanud päästjate töötasu suurenemise. Ametiühingu hinnangul ollakse nüüd seisus, kus madala töötasu tõttu on vabanevaid ametikohti ülikeeruline täita, mis koosmõjus päästeameti eelarvekärpega mõjub negatiivselt elanikkonna turvalisusele.

“Läheme tuletame valitsusele meelde, et nad oma lubadusi täidaks,” sõnas Stenbocki maja poole astuv Aivar Lepp. Meie maakonnas tema andmetel madala palga tõttu keegi päästjatest töölt lahkumas ei ole.

Küll on kuulda olnud sahinaid, et need pritsimehed, kes töötavad ühel ajal kutselises ja vabatahtlikus komandos, kaaluvad vabatahtlikust tegevusest loobumist.

Kutselised pritsimehed on praegu mitmel pool koduses valves, Lepa sõnul Lääne-Virumaal sellist teguviisi küll ei rakendata, kuid näiteks lääne regioonis on see laialt levinud praktika. Kui aga lubatud palgatõusu ei tule, siis kaalutakse kodusest valvest loobumist.

Lepa sõnul ei kavandanud ametiühing valitsuse residentsi ees rahvarohket aktsiooni, soovitakse lihtsalt avaldada toetust päästjate palgatõusule.

Pritsimehed korraldasid palga suurendamise nimel aktsioone ka eelmisel aastal. Lepp meenutas, et need aktsioonid olid mõjusad. “Palgatõusu saime,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles