Graafikud viivad unenäolisele rännakule

Inna Grünfeldt
Copy
Kaija Kesa ja Marilyn Piirsalu tutvustasid ühist graafikanäitust "Rännak".
Kaija Kesa ja Marilyn Piirsalu tutvustasid ühist graafikanäitust "Rännak". Foto: Vladislav Musakko

Rakvere teatri väikses majas ühisnäituse “Rännak” avanud graafikud Kaija Kesa ja Marilyn Piirsalu arvavad, et rännakud looduses on hingele kosutuseks ja silmale iluks. Kunstnik Kaija Kesa rääkis, et nad on Marilyn Piirsaluga mõlemad metsa poole inimesed: käivad looduses ja saavad sealt inspiratsiooni.

“Osa teemasid on seotud ka sisemaailma rännakutega,” nimetas ta.

Kahe graafiku rajad elus on kulgenud paralleelselt nii keskkoolis ja kunstikoolis kui ka Eesti kunstiakadeemias, ristusid aga Loovala graafikastuudios. Marilyn Piirsalu teoste tehnika on kuivnõel. “Peaaegu kõigil,” lausus graafik. “Ma olen väikese jutuga, kogu mu energia läheb nendesse suurtesse plaatidesse,” lisas ta.

Kaija Kesa, kelle tööd on väikese saali eesruumi seintel, jutustas, et kujutab graafilistel lehtedel rännakuid. “On Mohni saare kivide teemaline seeria. On fotodena tunduvad tööd, mis on tegelikult graafikatehnika – on käsitsi trükitud. Need on ühel jõematkal pildistatud, aga sügavtrükitehnikas valmistatud,” selgitas ta. Kuivnõelas loodud putukate seeria tuli Kesa sõnul sellest, kui kõneldi mesilaste suremisest ja putukate osast maailmas. “See teema puudutas ja tegin selle pühendusega mesilastele.”

Osa Kaija Kesa pilte on teises võtmes. Need on kunstniku sõnul sisemised rännakud. “Hingede rändamise teemal loodud seeriast “Helged hinged” on siin kolm pilti. Segatehnikas töödes on kasutatud fotopõhist tehnikat ja kollaaži,” kõneles kunstnik, kellele “Rännak” on teine näitus Rakveres. Aastal 2014 sai teatri kohvikus vaadata tema näitust “Aed”.

Rakvere teatri peakunstniku Eveli Variku sõnul meenutavad kunstnike jäädvustatud hetked kogetud rahulikku meeleseisundit ja samas pidevalt muutuvat loodust. “Kõrge rohi, lumimarjad, hirv, tume mets, hunt, sammal, oksad. See on rännak unenäo ja muinasjutu piiril,” arvas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles