Lehepuhur võib ohustada inimese tervist

Postimees
Copy
Lehepuhur, sügis
Lehepuhur, sügis Foto: Mailiis Ollino

Sügise saabudes hakatakse langenud lehtede koristamiseks lehepuhureid kasutama, kuid teadlased hoiatavad, et bensiini toel töötavad lehepuhurid mõjuvad halvasti õhu kvaliteedile, inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele ning ökosüsteemile.

Lehepuhurid paiskavad õhku suures koguses toksilisi ja kantserogeenseid aineid ning mikroskoopilisi osakesi, mis suurendavad organismi sattudes põletikutaset, südamehaiguste ja vähi riski ning võivad vähendada inimese kognitiivset võimekust.

Lehepuhurid mõjuvad halvasti inimeste hingamisteedele ning kopsudele, sest need paiskavad õhku palju tolmu, väljaheidete osakesi, väetist, pestitsiide, herbitsiide, mikroskoopilisi seeni ja baktereid. Samuti häirib maapinna pindmise kihi laiali puhumine ökosüsteemi ning seab ohtu mesilaste ja teiste putukate heaolu.

Lisaks õhu kvaliteedile on lehepuhurid ohtlikud inimese kuulmisele ja vaimsele tervisele. Teadlased on kindlaks teinud, et liigne müra põhjustab inimestel ärevushäireid ning suurendab depressiooni ja teiste vaimsete häirete riski. Eriti ohtlik on lehepuhurite müra lastele ja lemmikloomadele, kes on selle mõju suhtes täis­kasvanud inimestest tundlikumad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles