Õppurid valmistasid kooli külaliste jaoks laari kingitusi

Margus Martin
, reporter
Copy
Kes armastab sügisandidest kõrvitsat, eriti sellest valmistatud salatit, võib Rakke kooli külastades lahkuda sealt purgi laste omavalmistatud maitsva kõrvitsasalatiga.
Kes armastab sügisandidest kõrvitsat, eriti sellest valmistatud salatit, võib Rakke kooli külastades lahkuda sealt purgi laste omavalmistatud maitsva kõrvitsasalatiga. Foto: Helen Potman

Rakke kooli külalised võivad sealt vabalt lahkuda, purk kõrvitsasalatit näppude vahel.

Aasta tagasi kooli aias kasvatatud, samuti lastevanematelt ja teistelt ümberkaudsetelt toodud suure kõrvitsalaadungi bussi pagasiruumis Tallinna loomaaeda sõidutanud koolilapsed otsustasid koos pedagoogidega tänavu uue idee kasuks. Nimelt tehti sügisene kõrvitsasaak, millele andsid omalt poolt lisa Margot Mitt ja Leonoore Meerja, ühiste jõududega salatiks ning pisteti purkidesse. Nii valmiski korralik laadung maitsvat kraami, mida on hea kooli külalistele kinkida.

Rakke kooli huvijuht Helen Potman rääkis, et nende kool on üks väheseid Eestis, kus eksisteerib toimiv kooliaed, mida ühiste jõududega haritakse. “Suuremahuline kõrvitsaprojekt on meil teist sügist järjest. Kui eelmisel aastal viisime ligikaudu sada kõrvitsat, siis sel aastal otsustasime sügisannid oma tarbeks ära kasutada,” kõneles ta.

Ideele valmistada külalistele kinkimiseks kõrvitsasalatit, tuli käsitööõpetaja Tatjana Tihhonova. Tema õpetust järgides läbisid 6.–8. klassi tüdrukud protsessi alates kõrvitsate koorimisest ja tükeldamisest kuni lõppprodukti valmistamiseni. “See oli üheaegselt nii õppeprotsess kui ka pärandkultuur, sest tänapäeval kõrvitsasalati valmistamine enam kodudes nii popp ei ole kui varem,” märkis Helen Potman. Huvijuht tõdes, et mitu koolilast puutus esimest korda kokku kõrvitsate marineerimisega, rääkimata kõrvitsakuubikute maitsmisest.

Rakke kooli külalistele kinkimiseks mõeldud kõrvitsasalat valmis kolme klassi ühistööna. Purgikaantele graveeriti õpetaja Leelo Ambose abil kooli logo ning iga purgi kaela riputati vahvad ja ise valmistatud kõrvitsakujulised sildid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles