Vinni valla hooldekodude dementsed kliendid said GPS-iga seadmed

Katrin Uuspõld
Copy
Ulvi hooldekodu sai uue piirdeaia, millel on mobiili ja puldi teel juhitavad elektroonilised lükandväravad.
Ulvi hooldekodu sai uue piirdeaia, millel on mobiili ja puldi teel juhitavad elektroonilised lükandväravad. Foto: Martin Kesamaa

Vinni valla Ulvi ja Tammiku hooldekodu said GPS-iga varustatud seadmed, mis on mõeldud dementsetele klientidele. Valla sotsiaaltööspetsialist Martin Kesamaa nentis, et lamavad haiged või dementsed inimesed on kõige raskemad kliendid.

“Aga oleme nüüd astunud sammu selles suunas, et hooldekodu oleks dementsele inimesele mõnus ja turvaline paik,” ütles Kesamaa. Nimelt soetati mõlemale hooldekodule viis GPS-iga seadet, mida dementsusele kalduv patsient saab ümber käe kanda ning töötajatel on programmi kaudu teada, kus klient viibib, ja nad saavad, kui vaja, ta üles otsida.

“Lähedal on pood, raamatukogu, päevakeskus – nüüd saavad meie kliendid neid teenuseid tarbida, ilma et hooldekodu personal peaks muret tundma eaka võimaliku eksimise pärast,” rääkis Kesamaa. “25 aastat tegutsenud Ulvi hooldekodust on kaks inimest lahkunud taevastele teedele just seetõttu, et nad läksid jalutama, kuid ei leidnud tagasiteed ning hukkusid. Need on väga drastilised näited. Usun, et uued seadmed aitavad selliseid olukordi vältida,” rääkis Kesamaa.

Sotsiaaltööspetsialist märkis, et sobilike seadmete leidmine turult ei olnud sugugi lihtne. “Lõpuks tegime koostööd ettevõttega, kes toodab GPS-iga seadmeid jahikoertele, ning nad kohandasid seadme dementse inimese oludele,” lausus Kesamaa.

Seadmete soetamist rahastas projekti kaudu sotsiaalministeerium. Samast projektist saadi kate ka Ulvi ja Tammiku hooldekodu klientidele huvipakkuvate mänguasjade soetamiseks – legoklotsid, doominod, koroona – ning Ulvi hooldekodule uue aia ehitamiseks. “Tegemist on mobiili ja puldi teel juhitavate elektrooniliste lükandväravatega, mis on lukus, ning kliendid saavad sisse-välja käia oma soovist töötajatele teada andes,” täpsustas Martin Kesamaa.

GPS-iga varustatud seade, mis on mõeldud hooldekodu dementsetele klientidele.
GPS-iga varustatud seade, mis on mõeldud hooldekodu dementsetele klientidele. Foto: Martin Kesamaa
GPS-seade, mis on mõeldud dementsetele hooldekodu klientidele. See aitab, kui vaja, hooldekodu töötajatel kliendi asukoha kindlaks teha.
GPS-seade, mis on mõeldud dementsetele hooldekodu klientidele. See aitab, kui vaja, hooldekodu töötajatel kliendi asukoha kindlaks teha. Foto: Martin Kesamaa
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles