Riigi üleminek e-arvetele on toimunud sujuvalt

Merly Raudla
Copy
Raamatupidamine. 
Raamatupidamine. Foto: Elmo Riig /

Vastavalt riigikogus vastu võetud raamatupidamise seaduse muudatustele saab alates selle aasta 1. juulist avaliku sektori üksustele saata üksnes e-arveid.

Riigi tugiteenuste keskuse (RTK) e-arvete haldussüsteemis menetletakse ligikaudu 30 000 e-arvet kuus. Üleminek e-arvete kohustuslikule esitamisele on toimunud sujuvamalt, kui sellise ulatusega projekti puhul eeldati. Kui enne juulit oli avalikule sektorile esitatavatest arvetest masinloetav vaid kolmandik, siis pärast juulit on nende osakaal tõusnud juba 95 protsendile. Ülejäänud viis protsenti on välismaiste äriühingute esitatavad arved, millele Eesti raamatupidamise seadus ei laiene.

Tänu vara alustatud teavituskampaaniale, mis informeeris kodanikke arvete esitamise muudatusest, hakati RTK poole pöörduma juba mais-juunis, et uurida e-arvete edastamise võimaluste ja e-arvete formaadi kohta. Seetõttu jõudis suurem osa ettevõtetest seadistada oma raamatupidamissüsteemid masinloetavate e-arvete saatmiseks sobivaks, kuid kasutatakse ka võimalust arvete tasuta esitamiseks e-arveldaja infosüsteemi kaudu.

"Üleminek masinloetavatele e-arvetele on toimunud suuremate tõrgeteta ning arvete esitajad on olnud üldjuhul teadlikud selles valdkonnas toimunud muudatustest," ütles RTK peadirektor Tarmo Leppoja ja nentis, et tugiteenuste keskuses oldi valmis nõustamisvajaduse suureks kasvuks. Praktikas on vajadus olnud prognoositust pigem väiksem.

Riigiasutustele pakub e-arvete operaatori teenust AS Fitek, mille ärijuhi Andres Lilleste sõnul ei ole kohustuslike e-arvete riigiasutustele esitamise nõue toonud kaasa olulist nende poole pöördumiste kasvu, mistõttu hindab ta klientide teavitamist ja ülemineku korraldust igati õnnestunuks.

Selleks, et toetada masinloetavatele arvetele üleminekut, võimaldab riik e-arvete tasuta edastamiseks ja vastuvõtmiseks kasutada raamatupidamistarkvara E-arveldaja, mille kaudu saab avaliku sektori asutustele saata e-arveid piiramatus koguses ja tähtajatult. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles