Gripi vastu vaktsineerimine peab olema lihtne ja mugav

Merly Raudla
Copy
Haigete laste eest ei tohiks panna hoolitsema vaktsineerimata vanavanemaid.
Haigete laste eest ei tohiks panna hoolitsema vaktsineerimata vanavanemaid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Gripihooaja eel arutati gripi vastu vaktsineerimise korraldamist apteekides.

Terviseameti peadirektori Merike Jürilo sõnul on oluline, et kiire elutempo juures oleks vaktsineerimine gripi vastu võimalikult lihtne. Tema sõnul võtsid inimesed eelmisel aastal võimaluse end apteegis gripi vastu vaktsineerida väga hästi vastu. “Seega saab säärast võimalust kasutada ka sel hooajal. Patsiendi tervise huvides kehtivad loomulikult kõigile vaktsineerijatele ranged nõudmised ning toimingut saab läbi viia ainult tervishoiutöötaja.” Vaktsineerimine hooajalise gripi vastu on näidustatud kõikidele elanikele, erilist tähelepanu tuleks pöörata riskirühmadesse kuuluvatele inimestele: immuunpuudulikkusega lastele ja täiskasvanutele ning neile, kes saavad pikaajalist immuunsust pärssivat ravi.

Gripi vastu soovitatakse end vaktsineerida neil, kellele on tehtud organisiirdamine, HIV-positiivsetel, rasedatel, 65-aastastel ja vanematel ning lastel alates kuuendast elukuust. Gripi vastu tuleks end vaktsineerida ka neil, kes tööl puutuvad kokku paljude inimestega või kes põevad kroonilisi haigusi – näiteks diabeeti või kroonilist kopsu-, neeru- või südamehaigust.

Kokku tuleb sel aastal Eestis müügile ligi 200 000 doosi gripivaktsiini. Gripihooaja ametlikuks alguseks loetakse aasta 40. nädalat, mis langeb harilikult oktoobri algusesse. Haigestumise kõrgperiood on Eestis jaanuaris-veebruaris.

Eelmisel gripihooajal vaktsineeris end gripi vastu enam kui 92 000 inimest. Apteekides vaktsineeris end mullusel gripihooajal gripi vastu enam kui 9000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles