Täna Rakveres peetaval piimafoorumil arutatakse globaalseid probleeme

Kristi Ehrlich
, peatoimetaja kohusetäitja
Copy
Aqva konverentsikeskuses peetakse täna piimafoorumit.
Aqva konverentsikeskuses peetakse täna piimafoorumit. Foto: Arvet Mägi

Täna on Rakveresse Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja traditsioonilisele piimafoorumile kogunenud piimatootjad ja -töötlejad üle Eesti. Piima tootmine on Eesti põllumajanduse olulisemaid ekspordile suunatud tegevusharusid.

"Globaalsed väljakutsed – nagu kliimamuutused ja piiratud ressursid – mõjutavad meid kõiki, ka piimasektorit. 2015. aastal 195 riigi sõlmitud Pariisi kokkulepet, mille põhieesmärk on kliimamuutuste leevendamine ja heitkoguste vähendamine, tuleb ellu viia ning sellesse peab panustama ka piimandussektor," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron

Saroni sõnul peavad põllumehed ja toidutööstused muutustega kaasas käima ning ümber korraldama senised tootmis- ja töötlemisstrateegiad. Eelkõige tuleb ümber kujundada mõtteviis ja püstitada reaalsed eesmärgid.

Piimafoorumil räägitaksegi, millised on piimandussektori võimalused ja roll kaasaegse bio- ja ringmajanduse taustal, kuidas pidada sammu kiirelt areneva tehnoloogiaga ning olla edukas järjest karmistuvates konkurentsitingimustes.

SEB panga analüüsi kohaselt on Baltimaade toorpiima aastatoodang viimastel aastatel püsinud kolme miljoni tonni juures. Nii Eesti kui ka Läti aastatoodang on 0,7–0,8 miljonit tonni ning Leedul ligi 1,4 miljonit tonni. Kui Eesti aastatoodang on viimastel aastatel kasvanud, siis Läti puhul on näha pigem kahanemistendentsi. Piimatoodete valmistamise aastamaht on Balti riikides endiselt veidi üle 2,8 miljoni tonni, millest lõviosa – ligi 1,7 miljonit tonni – töötleb Leedu. Läti ja Eesti vastav näitaja on ligi 0,6 miljonit tonni ja siingi on näha kasvu Eesti ning kahanemist Läti mahtudes.

Homme jätkub Rakveres Aqva konverentsikeskuses piimatootjate kogunemine esimese piima väikekäitlejate konverentsiga "Väikekäitlejad – kas tüütud putukad või piimanduse mitmekesistajad?". Konverentsi teemaks on väikekäitleja roll lokaalses ja globaalses toidutarneahelas, räägitakse ka sellest, kuidas kohaneda muutustega ja milline on või peaks olema väikekäitlejate võimekus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles