Galerii: vangerdus tõi Kadrina keskkooli juhtima naisdirektori  

Copy
Õpetajate päeval tõusis Kadrina keskkooli direktoriks Kaisa Nele Hendla.
Õpetajate päeval tõusis Kadrina keskkooli direktoriks Kaisa Nele Hendla. Foto: Ain Liiva

Tänane koolipäev oli Kadrina keskkoolis tavapärasest erinev, rutiinist ja akadeemilisusest vaba õpetajate päev lõhkus piire. Koolipinki tagasi langenud õpetajad pidid välja mõtlema elevandi hambapasta, said kogeda omal nahal matemaatikaülesande lahenduskäigu keerulisust. Tundsid, et õpilane olla polegi nii lihtne ja et iga vale käik võib tähendada aruandmist direktori juures.

Kadrina keskkooli direktor jõuab tööpäeva teisel tunnil oma kabinetti. Tööd on üle mõistuse. Aga see pole Arvo Pani. Täna ei lähe nii nagu tavaliselt. Ei. Toolil võtab enesekindlalt koha sisse neiu. Kaisa Nele Hendla. Eile ja homme kooli 12. klassi õpilane, täna Kadrina kooli direktor.

Niimoodi tähistatakse Kadrina keskkoolis õpetajate päeva. Arvo Pani on samal ajal kooli peal, kus ta lahendab oma kolleegidega matemaatikaülesandeid, osaleb õppetöös, voldib paberilehti. Aga ta peab ka poseerima fotoseina ääres, etendades seda, kuidas võis kulgeda ammu-ammu, kooliajal, kojutulek räigelt peolt. 

12. klassi noormees Ragnar, kelle vedada on üks töötuba, kommenteeris olukorda: "Õpetajad on väga elevil, neil silmad säravad. Väga mõnus."

Tänasel õpetajal on õigus. Seda kinnitavad ka õpilased. Uhket helkivat diskostiilis mütsi ja külluslike volangidega pükse kandev kehalise kasvatuse õpetaja Janika Holmberg on kodus antud ülesande täitnud ideaalselt: selga olid kästud panna 70-ndate stiilis riided. Ta naudib tänast päeva, ilmselgelt.  32 aastat koolis töötanud pedagoog ütles, et õpetajate päeval sai ta targemaks. "Õppisin ruumi pindala selgeks. Aga järeleaitamist vajan veel," lausus Holmberg. Moekunstist lugu pidav õpilane mainis, et kui ta esmaspäeval taas õpetaja on, siis võib juhtuda, et müts, mis on täna uhkelt komplimente kogunud, on tal peas sama. 

Mugavustsoonist välja raputamist tunnistas õpetajate päeval ka kooli inglise ja prantsuse keele õpetaja Hegi Soosaar. "Eks nad on meie pealt õppinud, kuidas ülesandeid jagada ja asju ette valmistada," lausus Soosaar vahvat päeva kokku võttes. 

Kadrina keskkooli direktoril Kaisa Nele Hendlal oli siiski veel lavanärvi vaja, üks tähtis ülesanne oli tal veel täita. Aktusel pidas ta kõne. Nagu tavaliselt Arvo Pani. "Ma ei räägi kui direktor, vaid 12. klassi õpilane. Õpetajate olemusest ja sellest, et peaks neid rohkem austama," lausus Hendla.

Neiu nentis, et unistuste tööks ta kooli juhtimist just ei pea, kuid ta soovis, et seda päeva võiks meenutama jääda võimalus mingile dokumendile oma allkiri panna. Ja jätta õpetajatele tunne, et on nende päev. "Las nad naudivad seda," ütles Hendla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles