“Kino maale” keskendub Taani filmikunstile ja filmifilateeliale

Inna Grünfeldt
Copy
Programmi “Nukufilmi animapärlid lastele” märksõnad on “muinasjutt kui osa tegelikkusest”, “hoolivus” ja “elu pärast elu”. Üks selle programmi filme on rohkelt auhinnatud animafilm “Teofrastus”.
Programmi “Nukufilmi animapärlid lastele” märksõnad on “muinasjutt kui osa tegelikkusest”, “hoolivus” ja “elu pärast elu”. Üks selle programmi filme on rohkelt auhinnatud animafilm “Teofrastus”. Foto: Kaader filmist

Kolmandat aastat toimuv filmifestival “Kino maale”, mis toimub 7.–27. oktoobrini, pakub vaatajatele kolm värviküllast filminädalat. Esimest korda keskendub festival lühimängufilmile, kuid näidatakse ka animatsioone ja dokumentaalfilme – tasuta.

Festivali “Kino maale” fookuses on Taani filmikunst ja Eesti animaatorite uudislooming ning vaadata saab filmiteemalist filateelianäitust. Lastele ja noortele ning 1. jalaväebrigaadi ajateenijatele on avatud kaks eraldi töötuba ja toimub konkurss.

“Oleme rõõmsad, et tänavu saame vaatajatele pakkuda kaua oodatud uut filmižanri, milleks on lühimängufilm. Tänavu on filmivalik žanriliselt mitmekesisem kui kunagi varem, põnevat vaatamist on igale sihtrühmale,” ütles festivali juht Indrek Jurtšenko.

Filme näidatakse lasteaedades, koolides, raamatukogudes, noortekeskustes, kultuuri- ja rahvamajades, muuseumides ja nii mõneski söögikohas, samuti Elroni rongides ja Go Busi bussides.

“Festivalikavas on kümme programmi, kokku üle 60 filmi. Tänavu on fookuses Taani filmikunst, kuna teeme tänukummarduse Taani ja Eesti suhetele, mis seotud Taani lipu sünnipäevaga. Legendide kohaselt on Taani lipp pärit just Eestist. Taani filmikunsti näitame läbi kuue mitmekesise programmi, samuti on meil rahvale pakkuda neli programmi Eesti animaatorite töödest,” rääkis festivali juht.

Filmiteemaline filateelianäitus “Filmikaadrid margialbumis” on avatud Tapal 21. oktoobrist 17. novembrini. Kokkuvõtteid festivalist tehakse 26. oktoobril Tapa kultuurikojas.

Animatsioonitöötoad toimuvad 7.–9. oktoobril kella 12–16 Tapa gümnaasiumis. Töötubades õpitakse joonisfilmi-, nukufilmi- ja eksperimentaaltehnikaid. Töötube korraldab MTÜ Nukufilmi Lastestuudio ja neist saavad osa võtta kõik Eesti lapsed ja noored vanuses 5–19 eluaastat, oodatud on ka filmihuviliste vanemad ja juhendajad. 

Ka rongis saab kino

Filmifestivali “Kino maale” eriprogramm linastub järgmise kolme nädala jooksul Elroni rongides, mis sõidavad Tallinna–Tartu–Valga, Tallinna–Narva ja Tallinna–Viljandi liinil.

Rongides tuleb esitusele animatsioonide eriprogramm, mille fookuses on Eesti animaatorite uudislooming ning Taani filmikunst.

“Kui juba ajalooliselt on rongid olnud paljude klassikaliste filmide stsenaariumi osaks, siis nüüd saame teha ise jätkuvat ajalugu ja näidata filme rongides, tutvustades uudisteoseid just ka rongisõitjatele,” sõnas Elroni turundus- ja kommunikatsioonijuht Mariis Adamberg.

“Kui enamasti tuleb reisijatel filmi vaatamiseks kasutada enda tahvelarvuteid, siis “Kino maale” projekti raames saavad filmikultuurist osa kõik 7.–27. oktoobrini Elroni rongides sõitvad filmihuvilised.” 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles