Ettevõtjad jagasid tulevikuloojatega oma unistuste lugusid

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Estonian Celli finantsjuht Siiri Lahe rääkis täna Kunda kooli noortele oma ettevõtluskogemusest.
Estonian Celli finantsjuht Siiri Lahe rääkis täna Kunda kooli noortele oma ettevõtluskogemusest. Foto: Kunda ühisgümnaasium

Täna algava ettevõtlusnädala jooksul külastavad 181 ettevõtjat ja tippjuhti 157 kooli üle kogu Eesti, et jagada ettevõtjaks saamise kogemusi ja innustada noortes ettevõtlikku mõtteviisi. Kunda ühisgümnaasiumis innustasid noori kogukonnaga seotud ettevõtjad.

Kunda ühisgümnaasiumi külastas täna Siiri Lahe Estonian Cellist, kooli vilistlane Erko Vallbaum aktsiaseltsist Lajos ja kooli vilistlane Mare Kalme Arma ratsatalust. Viimane oli äsja saabunud kestusratsutamise maailmameistrivõistlustelt.

Estonian Celli finantsjuht Siiri Lahe rääkis, et pidas loengu täna hommikul kell üheksa ja rohkem loenguid tänavu tal kavas pole.

Kunda ühisgümnaasiumi koolipere ette astusid eranditult kohalikud ettevõtjad. Olenemata ettevõtte mastaabist, oli kõigil kolmel juhul tegemist perefirmadega.

Mare Kalme Arma ratsatalust tutvustas enda teekonda perefirma loomisel. Kalme rääkis, et ettevõtluse juurde tõi teda hobi – ratsutamine. Oma esimese hobuse sai tänane ärinaine gümnaasiumis. Noortele pani ta südamele, et ei tasu jätta esimeste raskuste ilmnemisel alustatut pooleli. "Oluline on eesmärkide seadmine ja nende poole liikumine," lausus Kalme.

Siiri Lahe Estonian Cellist andis noortele aga ülevaate suurettevõtte ja selle juhtide ülesannetest. Õpilastega vesteldi juhi isiksuseomadustest, tippjuhiks saamise teekonnast ja sellest, millised erialad on prioriteetsed ning millised kadumas. Noortele oli üllatuseks, et tippjuhil ei peagi olema valdkonnaspetsiifiline haridus, kuna suurt organisatsiooni juhtides on juhtimisoskus erialastest oskustest olulisem. 

AS-i Lajos juhatuse esimees Erko Vallbaum rõhutas, et ettevõtja peab õppima kogu elu ja käima ajaga kaasas. Vallbaum märkis noortele, et kuigi kõrvaltvaatajale võib tunduda, et ettevõtjal on rohkem vabadust kui töölisel, on esimesel end hoopis raskem tööst välja lülitada, kuna vastutuskoorem tuleb koju kaasa. "Et olla edukas, tuleks tema sõnul valida endale meelepärane valdkond, seada eesmärgid ja tegutseda sihipäraselt. Ära ei tohiks unustada ka puhkust," lausus Vallbaum. Perefirma võimalike põlvkondadevaheliste probleemide kohta ütles Erko Vallbaum, et neid esineb ning see on loomulik. "Üksteist kuulatakse ära, kuid otsuse langetab juht," sõnas Vallbaum.

Kunda ühisgümnaasiumi direktor Kristi Aron märkis, et kõigi kolme ettevõtja kogemusi oli huvitav kuulda ja loodetavasti ärgitavad need lood õpilasi julgemini unistuste poole liikuma.

Kunda ühisgümnaasiumi õpilasesinduse president Mihkel Mägi ütles, et kõige enam jäi meelde, et peab palju õppima, kannatlik ja töökas olema ning meelepärase eriala leidma.

Viiendat aastat toimuva algatuse "Minu lugu" osalejate arv on Eestis tänavu rekordiline – kokku antakse lausa 208 koolitundi.

Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas ütles, et kõik inimesed ei pea olema ega saagi olla ettevõtjad. "Aga iga inimene Eestis peaks olema ettevõtliku mõtteviisiga. Algatusvõime, avatud mõtlemine, julgus uusi lahendusi leida ja välja pakkuda on omadused, mis iseloomustavad edukaid inimesi igal elualal," kõneles Aas. 

Algatuse "Minu lugu" raames jagavad nädala jooksul kooliõpilastega oma lugu teiste hulgas ka Kristel Kruustük Testlio OÜ-st, Martin Villig Boltist, Ville Jehe OctoberFirst OÜ-st, Margus Nõlvak Mainor Ülemiste AS-ist, Rauno Kutti Creative Union AS-ist, Arto Aas Eesti Tööandjate Keskliidust ja paljud teised.

Eelmisel aastal andsid 104 ettevõtjat ja juhti koolitunde 97 koolis üle Eesti, rääkides olulisematest kogemustest ja proovikividest oma karjääris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles