Seisak korteriturul: kas vaikus enne tormi?

Andres Pulver
Copy
Maja renoveerimine kergitab korteri hinda.
Maja renoveerimine kergitab korteri hinda. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti korterite ruutmeetrihinda näitav Pindi indeks on ligi kaks aastat ilma suuremate muutusteta üles-alla jõnksutanud, kuid see võib olla vaid hetkeline paigalseis enne järsku ülessööstu.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et ehkki maailmamajanduses on murekohti üksjagu ja pikemas perspektiivis on kohalikul kinnisvaraturul aktiivsete noorte inimeste arv kahanemas, võivad järgnevad aasta-kaks osutuda Eesti korteriturul tormiliseks.

“Odav laenuraha pressib peale, paljudes linnades on ajalooliselt vähe pakkumisi ning pensionireformiga vabanev raha võib nõudluse ja pakkumiste suhte niivõrd paigast ära ajada, et hinnad võivad ajutiselt kontrolli alt välja minna ja veelgi kõrgemaks hüpata,” rääkis Sooman.

Eesti suuremate linnade korterite ruutmeetrihinda seirav Pindi indeks langes septembris nelja protsendi võrra, 1445 eurole ruutmeetri kohta, sama hinnatase oli juba 2017. aasta lõpus.

Augustis oli Pindi indeks korrigeeritud andmetel veel 1499 eurot ruutmeetri kohta. Augustis tehti indeksilinnades 1407 korteriomanditehingut, septembris oli tehingute arv 1408.

Rakveres korteritehingute hulk aga kasvas ning kerkis ka hind. Kui augustis tehti Rakveres 16 korteritehingut, siis septembris 26, mis hakkab lähenema kõigi aegade rekordile 33 korteritehingut kuus.

Veerandi võrra kerkis Rakveres ka korteri ruutmeetri keskmine hind, kuid augustis oli see viimase paari aasta madalaim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles