Rakvere abilinnapea juhitav korteriühistute liit peab suurfoorumit

Anu Viita-Neuhaus
Copy
EKÜL-i esimehe Andres Jaadla sõnul võetakse seekordsel suurfoorumil luubi alla asjaajamise lihtsustamine. Foto on illustratiivne.
EKÜL-i esimehe Andres Jaadla sõnul võetakse seekordsel suurfoorumil luubi alla asjaajamise lihtsustamine. Foto on illustratiivne. Foto: Erakogu

Täna kogunevad korteriühistud üle Eesti järjekordsele suurfoorumile. Tänavu on vaatluse all õigusloome ja asjaajamise lihtsustamine, tunnustatakse ka parimaid korteriühistud ning kõneldakse korteriühistu juhi rollist kogukonnaliidrina. Suurfoorumi osalejaid tervitavad majandus- ja taristuminister Taavi Aas, välisminister Urmas Reinsalu ning Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. 

Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimehe Andres Jaadla sõnul võetakse suurfoorumil luubi alla asjaajamise lihtsustamine. "Korteriühistu töös on paraku palju bürokraatiat, tuleb toimetada eri registrites – kuidas seda kõige tõhusamalt teha, sellest suurfoorumil räägimegi," selgitas Jaadla.

Korteriühistute 22. suurfoorumi motoks on "Väärtustades korteriühistut". Jaadla sõnul tuleks ühiskonnas palju enam väärtustada korteriühistu juhi kui oma kogukonna liidri rolli. "Ühest hiljutisest küsitlusest selgus, et selle töö vähene väärtustamine võtab korteriühistu juhatuselt ka motivatsiooni oma tööd jätkata. Nii ollaksegi paljudes ühistutes sundolukorras, kus mitte ükski korteriomanik ei soovi ühistu juhtimist oma õlule võtta," rääkis Jaadla.

Üheks oluliseks valdkonnaks korteriühistu töös on ka õigusküsimused, mistap võetakse suurfoorumil vaatluse alla õigusloomega seonduv.

"Uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus on varsti kaks aastat kehtinud ja kitsaskohad tulevad praktilises elus välja," rääkis Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi. 

Tänavu kevadel tegi EKÜL korteriühistute esindajate seas ka elektroonilise küsitluse, kus paluti vastata justiitsministeeriumi koostatud näidisteemadele ja pakuti võimalust anda tagasisidet valdkonna probleemide kohta laiemalt. Korteriühistud nimetasid tagasisides seaduse liiga keerukat sõnastust ja eri tõlgenduste võimalusi.

Suurfoorumil annab  korteriomandi- ja korteriühistuseaduse rakendamise avaliku konsultatsiooni tulemustest põhjaliku ülevaate justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Maria Sutt.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Praeguseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. EKÜL kuulub Euroopa elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatusse ja juhib ka üleminekuriikide toetamiseks ellu kutsutud erakorralist töörühma.

Alates 2016. aastast on EKÜL Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni elamumajanduse harta keskus, mille põhitegevuseks on eluasemevaldkonna toetamine riikides, kus elamureformid veel ettevalmistamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles