Lavastus “Diiva” ja näitus “Keeruline naine” tulevad Rakvere kultuurikeskusesse

Katrin Uuspõld
Copy
Kontsertetendusel “Diiva” astuvad üles Annaliisa Pillak (metsosopran) ja Siim Selis (klaver).
Kontsertetendusel “Diiva” astuvad üles Annaliisa Pillak (metsosopran) ja Siim Selis (klaver). Foto: Gunnar Laak

Rakvere kultuurikeskuse suures saalis saab publik järgmisel laupäeval, 19. oktoobril algusega kell 19 näha ja kuulda kontsert­etendust “Diiva” ning tund enne kontserdi algust, kell 18, on nii kontserdipublik kui ka kunstihuvilised oodatud kultuurikeskuse väikesesse saali, kus avatakse Riina Rillo kunstinäitus “Keeruline naine”.

“Laupäeva õhtul soovitakse aega veeta ikka elegantselt ja ikka nii, et oleks võimalik üksi või seltskonnas ilma kiirustamata tervet õhtut nautida. Ning kuna kultuurimaja väike saal on kaunis ja väärikas ruum, hakkasime mõtteid mõlgutama, kuidas seda etendusele saabuva publiku jaoks täita nii, et õhtule lisaväärtust anda,” rääkis Rakvere kultuurikeskuse direktor Eve Alte. “Riina Rillo kui kaunis ja särav naine ning kunstnik oli meie mõttelõnga loogiline jätk.”

“Diiva” on eksperimentaalne kontsertetendus tänapäeva tippmuusikute keerukast maailmast, esineja konfliktidest kolleegide ja iseendaga ning sellest, mis toimub kulisside taga. Laval on kapriisse lauljanna ja tema kapriisidest tüdinud klaverisaatja pisarateni liigutav ja pisarateni naeruväärne duett-duell kuulsaimate ooperiaariate saatel. Peaksid kõlama Verdi, Bizet’, Wagneri, Rossini aariad – kõlavadki, aga ettearvamatul moel.

Laval nähtav eneseiroonia mõjub värskelt ja avaneb muusikaprofessionaalide inimlik külg. Sopraniks olemise võlu ja valu toovad vaatajate ette Annaliisa Pillak (metsosopran) ning Siim Selis (klaver). Lavastaja on Paavo Piik.

Kunstnik Riina Rillo eksponeerib näitusel “Keeruline naine” aastate jooksul valminud maale mitmesugustest naistest.

“Kunstiteostel olevate naiste rolle, mõtteid ja emotsioone saab vaataja uurida ja avastada nende silmist, kehakeelest, rõivastest või rõivaste puudumisest. Ka kunstiteoste koloriidist ning lisatud detailidest saab oskuslik vaataja leida vihjeid ja sõnumeid,” iseloomustab Rillo oma näitusele pandud loomingut.

Teiste seas on Riina Rillo maalinud ka Age Oksa, Kristiina Ojulandi, Erika Salumäed, Anu Tali.

“Minule kui loojale on inimese keerukus pigem voorus, sest arvan, et inimene, kelle saab ilma igasuguse pingutuseta põgusa pealevaatamise abil läbi lugeda, ei ole kindlasti nii paeluv kui sisukas ja keerukas natuur,” kõneles ta. “Las maalidel kujutatud ja ka maailmas ringi kõndivate miljonite naiste keerukus jääbki paeluvaks saladuseks ja kannatlikuks avastamiseks.”

Riina Rillo näitus “Keeruline naine” ilmestab kultuurikeskust kuu aega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles